• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb (chronische) huidaandoeningenen wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met een chronische huidaandoening? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Het je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen met een chronische huidaandoening een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

Uit onderzoek komt naar voren dat sporten en bewegen de ontsteking van de huid kan verminderen. Bepaalde huidaandoeningen, zoals dermatitis en psoriasis, die ontstaan door een ontsteking van de huid kunnen daardoor verbeteren. Over psoriasis is bekend dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, sporten verlaagt deze kans. Stress heeft een negatieve invloed op de meeste huidaandoeningen; sporten is dus om diverse redenen aan te raden.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met een chronische huidziekte. Alle sporten zijn geschikt voor iemand met een huidaandoening dus kies een activiteit waar je plezier aan beleeft. Denk aan voetballen, tennissen, joggen of Tai Chi. Ook klussen in huis of tuinieren zijn geschikte vormen van beweging. Als je bang bent dat je huid te veel beschadigt, kies dan sporten als fietsen of joggen.

Als je liever niet wilt dat andere mensen je huidaandoening zien, kies dan voor een individuele sport waarbij je kunt aantrekken wat je wilt. Reageert je huid erg heftig op licht, sport dan binnen en neem bijvoorbeeld deel aan squash of fitness. Huidziekten zoals eczeem of psoriasis profiteren juist van zonlicht. Sporten in het zwembad is iets minder geschikt voor mensen met een chronische huidaandoening: het chloor in het water droogt de huid uit en kan de aandoening verslechteren. Je kunt je huid van tevoren goed insmeren met een vette zalf. Probeer zelf uit wat voor jou draaglijk is.

Als je net begint met sportief bewegen, bouw dan frequentie, duur en intensiteit geleidelijk op, zodat je lichaam de mogelijkheid heeft zich aan te passen aan de inspanning. De geadviseerde 30 minuten sportief bewegen per dag kun je achter elkaar uitvoeren, maar je kunt er ook voor kiezen het half uur op te splitsen in bijvoorbeeld 10 minuten bewegen, 10 minuten op de fiets en 10 minuten tuinieren.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen een chronische huidaandoening en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies de juiste kleding: kleding die het zweet goed kan opnemen en goed ademt. Daardoor heb je minder jeuk na het zweten. Nylon is bijvoorbeeld niet geschikt, katoen wel;
  • Let op dat de kleding niet knelt, zodat er geen beschadigingen aan de huid ontstaan;
  • Bij overgevoeligheid voor zon kan een sunblocker uitkomst bieden;
  • De huid verdient na het sporten extra aandacht, neem een niet te warme douche en smeer je daarna goed in. Je dermatoloog zal je meer kunnen vertellen over de voor jou geschikte huidverzorging;
  • Als je er voor kiest om in een groep te gaan sporten, vertel je medesporters dan over je aandoening, dit voorkomt vreemde blikken en vooroordelen. Belangrijk is dat je vertelt of de aandoening besmettelijk is of niet, dit zal veel begrip creëren.

 

Als je niet precies weet wat wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Op basis van je interesses, je motivatie en de ernst van je aandoening, geeft hij je een gericht voorstel. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt of intensiever wilt gaan sporten.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional