• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb Multiple Sclerose (MS) en wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met MS? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen met MS een goed idee: je algemene weerstand wordt verhoogd, je kracht neemt toe, je stoelgang verbetert en je voelt je minder moe. Regelmatig bewegen helpt je om je sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

In de meeste gevallen kun je veilig sporten. Wanneer er sprake is van een (plotselinge) verergering van de MS is het verstandig om even te stoppen met sporten. Probeer wel in beweging te blijven (thuis of bij de fysiotherapeut) om te voorkomen dat jouw conditie vermindert.

In principe is elke sport geschikt voor mensen met MS maar natuurlijk is dit afhankelijk van het stadium van de MS en persoonlijke mogelijkheden. Als men nog veel kan zijn Nordic Walking, fietsen of roeien goede opties. Wanneer de mogelijkheden minder zijn kan gedacht worden aan zwemmen of aquajoggen; het warme water werkt daarbij meteen ontspannend. Tai Chi een goede optie wanneer men wil werken aan balans en coördinatievermogen.

Wanneer je van fietsen houdt maar buiten niet meer durft te fietsen, denk dan eens aan een hometrainer thuis. En ook als lopen / wandelen moeilijker wordt zijn er diverse hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Je kunt hierover advies in winnen bij een fysiotherapeut of ergotherapeut.

Sporten in groepsverband
Sporten in groepsverband kan verstandig zijn, deze sporten zijn vaak goed gesuperviseerd en mocht er iets gebeuren dan kan er tijdig worden ingegrepen. Er zijn verschillende groepen die sporten voor mensen met MS aanbieden, vraag dit eens na bij jouw (sport)arts.
Vertel sportgenoten en sportbegeleiders over jouw MS dit voorkomt vervelende situaties als je bijvoorbeeld even wilt rusten.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen MS en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen;
  • Als je van fietsen houdt maar buiten niet meer durft te fietsen, denk dan eens aan een hometrainer thuis;
  • Als lopen moeilijk is, zijn er diverse hulpmiddelen waarvan je gebruik kunt maken. Je kunt advies in winnen bij een fysiotherapeut of ergotherapeut;
  • Sommige mensen vermijden sport, omdat ze problemen krijgen wanneer hun temperatuur te veel stijgt. Voorafgaand aan het sporten en voor het sporten kun je koelen om problemen te voorkomen. Hoe je dit aan kunt pakken, kun je het beste bespreken met een sportarts of de fysiotherapeut;
  • Als je een exacerbatie krijgt van je MS, dan is het verstandig om even te stoppen met sporten. Probeer wel in beweging te blijven, of thuis of bij de fysiotherapeut, om te voorkomen dat je conditie vermindert;
  • Er zijn verschillende groepen die sporten voor mensen met MS aanbieden, vraag dit eens aan je arts of sportarts. Het is bewezen dat sporten in een groep beter beklijft dan sporten in je eentje;
  • Wanneer je in een groep sport met mensen zonder MS, vertel je sportgenoten en je trainer dan over je ziekte.

Elke patiënt met MS is weer anders, dus een eenduidig advies is moeilijk te geven. Vertel je arts altijd dat je gaat sporten. Ook als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een trainingsprogramma opstellen, waarbij ook rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional