• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb osteoporose en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je osteoporose hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook is gebleken dat sporten de botdichtheid verbetert. De krachten die op het bot werken tijdens bewegen hebben effect op diverse cellen in het bot. Hierdoor wordt het bot dichter en sterker. Daarnaast worden lenigheid en behendigheid beter bij sporten, dit helpt op misstappen en vallen te voorkomen.
  • Als je osteoporose hebt is het meer dan belangrijk om regelmatig in beweging te komen; osteoporose kan niet genezen maar het kan wel worden afgeremd. 

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten:

  • Draag altijd schoenen met een goede zool zodat jouw ledematen optimaal belast worden. Ga voor een advies naar een goede sportwinkel.
  • Eet gezond en zorg voor voldoende inname van calcium en vitamine D.
  • Probeer zoveel mogelijk dagen van de week te sporten/bewegen, 3 dagen 1 uur is minder effectief dan 5 dagen lang een half uur.

Sporten waarbij het eigen gewicht gedragen wordt en dus de botten belast worden zijn zeer goed voor mensen met osteoporose. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen of tennis.

  • Vallen is een risico, waardoor sommige sporten, zoals skaten en schaatsen, minder geschikt zijn. Dit geldt ook voor sporten waarbij veel gesprongen wordt, zoals basketbal en volleybal

Ook mensen met osteoporose kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met osteoporose is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt 

Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Zoek een sportzorgprofessional