• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

ICE

ICE staat voor immobilisatie, compressie en elevatie. De eerste stap van ICE is koelen voor 15 minuten. Gebruik hiervoor koud stromend water, een natte spons of een cold pack als dit in de buurt is. Leg de coldpack nooit rechtstreeks op je huid maar doe er altijd een washandje of t-shirt omheen.

 

Immobilisatie

Immobilisatie houdt in dat het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk belast mag worden. Als de klachten het toelaten kun je het lichaamsdeel langzaam onbelast bewegen om de doorbloeding te bevorderen. Als onbelast bewegen nog pijnlijk is, koel dan na afloop meteen met ijs. Wanneer dit goed gaat, kun je langzaam belast gaan bewegen.

Compressie 

Bij compressie leg je een drukverband aan of laat dat door iemand aan leggen. Verbind het getroffen lichaamsdeel helemaal. Niet te strak, er moet nog een vinger passen tussen de huid en het verband. Bij een blessure ontstaat er schade, hierdoor gaat het lichaam vocht produceren wat zich ophoopt in het aangedane lichaamsdeel. Hierdoor ontstaat een zwelling, hoe groter de zwelling hoe langer het herstel zal duren. De druk van het verband zorgt ervoor dat het vocht wordt afgevoerd.

Maak het verband niet te dik zodat er ook nog gekoeld kan worden, wanneer nodig.

Elevatie

Elevatie is het omhoog leggen van het been of arm en zorgt ervoor dat het vocht wat wordt geproduceerd weg kan stromen. Hiermee wordt de druk in het aangedane lichaamsdeel verlaagd. Een mitella kan uitkomst bieden bij een blessure aan de arm.

Sportzorgprofessional

De ICE methode kunt je wel 48 uur toepassen afhankelijk van de ernst van de blessure. In ernstige gevallen moet u een sportzorgprofessional raadplegen, hij/ zij zal het moment van mobiliseren bepalen. 

Raadpleeg een sportzorgprofessional

Zoek een sportzorgprofessional