• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb epilepsie en wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met epilepsie? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor jou zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen met epilepsie een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op jouw gezondheid, het verbetert jouw conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

De concentratie tijdens lichamelijke inspanning lijkt het ontstaan van een epileptische aanval te verminderen. Lichamelijke activiteit maakt in het algemeen de kans op epileptische aanvallen niet groter. Bewegen is daarom voor mensen met epilepsie zeker aan te raden. Bewegen is goed voor jouw gezondheid en vermindert de kans op botbreuken bij een epileptische aanval. Sport en bewegen werkt vaak ontspannend en is een goede manier om stressgevoelens kwijt te raken. Ook zal je zien dat je je prettiger voelt als je (meer) beweegt.

Het is van belang dat je je realiseert dat de meeste epileptische aanvallen juist na afloop van een activiteit optreden. Stop daarom nooit abrupt met jouw lichamelijke inspanning maar bouw langzaam af. Dit wordt ook wel ‘cooling-down’ genoemd. Voor zover bekend, hebben sport en bewegen geen invloed op het gehalte van jouw medicijnen tegen epilepsie in het bloed en vice versa. Dus ook als je medicijnen gebruikt, kun je starten met bewegen.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
Bewegingsactiviteiten die jouw uithoudingsvermogen verbeteren zijn zeer geschikt voor mensen met epilepsie. Denk hierbij aan stevig wandelen, tuinieren, op de fiets boodschappen doen of bijvoorbeeld volleybal. En wat vind je van golf, badminton, yoga of fitness?
Niet alle sporten zijn voor iedereen geschikt. Beperkingen gelden vooral als je nog aanvallen hebt. Als je aan groepsactiviteiten deelneemt, is het belangrijk dat je de begeleider informeert. Hij weet dan hoe hij moet reageren wanneer je een epileptische aanval krijgt. Samen met de begeleider overleg je of je de andere deelnemers op de hoogte wilt stellen. Dat helpt paniekreacties voorkomen als je bijvoorbeeld een aanval in de kleedruimte krijgt. Vertel hen ook dat ze tijdens een aanval nooit iets tussen de tanden mogen stoppen in geval van tongbeet en dat je pas iets mag eten of drinken als je weer bij kennis bent.
Wil je weten wat goed bij jou past, vraag dan de sportarts om advies.

Zwemmen
Je kunt het beste alleen onder deskundige begeleiding zwemmen, met iemand die goed kan reddend zwemmen. Zwem bij voorkeur in zwembaden waar je de bodem voelt. Dat maakt het uitvoeren van een eventuele reddingsactie makkelijker. Zwem niet langer dan twintig minuten en ga na het zwemmen direct het water uit. Zorg ervoor dat je op een veilige plek uitrust, minimaal twee meter vanaf de waterkant, want direct na de inspanning is de kans op een epileptische aanval het grootst.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen epilepsie en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen;
  • Beweeg samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij: gezellig en motiverend!;
  • Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op;
  • Variatie voorkomt verveling, er valt vast nog veel nieuws te beleven en te ontdekken;
  • Een half uur per dag actief bewegen is een gezond streven;
  • Beweeg op zoveel mogelijk dagen van de week;
  • Rust even uit als het te inspannend wordt en laat je niet opjutten om toch door te gaan;
  • Gebruik een stappenteller om uw inspanningen te meten;
  • Beloon jezelf voor wat je hebt bereikt;
  • Vergeet vooral niet te genieten!

 

Als je niet precies weet wat wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Overleg altijd met een arts als je veel medicijnen gebruikt of intensiever wilt gaan sporten. Op basis van jouw interesses, motivatie en de soort en frequentie van de aanvallen hoor je welke activiteiten het meest geschikt zijn.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Voor meer informatie over epilepsie, wat het is, wat de oorzaken zijn, hoe vaak het voorkomt etc kunt u terecht op www.epilepsie.nl  Heeft u een vraag dan kunt u contact opnemen met de Epilepsie Infolijn, telefoon 030 634 40 64

Voor meer informatie over epilepsie, zwemmen en andere sporten download informatie bij het Epilepsiefonds:

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional