Ziekte van Pfeiffer en sport

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het Epstein-Barrvirus. Het is een veelvoorkomende virale infectie. De ziekte van Pfeiffer komt vooral voor bij jongeren. Ook kinderen en volwassenen kunnen echter besmet raken met het virus. Een ruime meerderheid van de Nederlanders komt voor het twintigste levensjaar in aanraking met het virus. Boven de leeftijd van 40 jaar is het voorkomen van de ziekte zeldzaam. Het is niet duidelijk of hard trainende sporters een verhoogde kans hebben om de ziekte van Pfeiffer op te lopen. Wel is bekend dat de algemene weerstand bij zeer intensief trainende triatleten daalt, waardoor een mogelijk verhoogde kans verklaart zou kunnen worden. Daarnaast bestaat de indruk dat de ziekteverschijnselen bij sporters langer aanhouden, maar dat wordt wetenschappelijk niet bevestigd. Het is meer een gevolg van het feit dat met name de vermoeidheidsklachten het atleten onmogelijkmaken (voluit) te sporten. Iedere dag die niet gesport kan worden telt.

Sporters hebben dan ook de neiging te vroeg weer met trainen te beginnen, waardoor zij lang(er) de vermoeidheidsklachten ervaren. Lees verder.


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: