• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb reumatoïde artritis en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je reumatoïde artritis hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook blijkt uit onderzoek dat door bewegen de functie van een gewricht toeneemt en de pijn afneemt. Dat gewrichten slijten door beweging is een misverstand. Kraakbeen werkt als een spons. Bewegen stimuleert het kraakbeen om bepaalde voedingsstoffen als het ware op te zuigen. Beweging helpt zo de voedselvoorziening van het kraakbeen.

Door sporten train je de spieren, pezen en banden rondom het gewricht. Dit zorgt voor stevigheid en stabiliteit.

Sporten lijkt tegenstrijdig bij pijn in de gewrichten en vermoeidheid, maar door sporten neemt de pijn af en slaap je beter.

Let vooral in het begin op het goed uitvoeren van de oefening of de sport. Vraag aan jouw begeleider of medesporter of ze in het begin even mee kunnen kijken zodat je jouw lichaam op de juiste manier gebruikt. Heb je pijn en stijfheid binnen 24 uur na het sporten, beweeg dan de volgende keer wat korter en minder intensief.

In een actieve fase van de ziekte is het niet verstandig om te sporten, houd je even rust. Helemaal stil zitten hoeft niet; je kunt ook een klein stukje wandelen of voorzichtig de trap nemen in plaats van de lift.

Wanneer de knieën en de heupen zijn aangedaan, kies dan een sport waarbij je jouw eigen gewicht niet hoeft te dragen, zoals zwemmen of fietsen. Wanneer de nek is aangedaan, is zwemmen minder geschikt, aquagym is daarentegen wel geschikt. Belangrijk doel van de sportactiviteiten bij reumatoïde artritis is ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan yoga of Thai Chi.

Sporten in groepsverband
Er zijn ook speciale groepen voor mensen met reumatoïde artritis die willen sporten, u kunt bij het Reumafonds hierover meer informatie vinden.

  • Overbelasting moet altijd voorkomen worden maar zeker door mensen met reumatoïde artritis. Zorg daarom voor een goede warming up en een rustige opbouw van de trainingen.

Ook mensen met reumatoïde artritis kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met reumatoïde artritis is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt 

Zoek een sportzorgprofessional