• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Omgaan met Sportongevallen

Trainers zijn geen artsen of fysiotherapeuten, maar er zijn wel sportmedische aspecten waar zij mee te maken krijgen. Bij een ongeval of een blessure kun je als trainer geen diagnose stellen.  Maar er wordt wel wat van je verwacht. De één handelt snel, de ander blijft in twijfel steken. Je kunt niet niets doen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Omgaan met Sportongevallen

Om de medische kennis en vaardigheden van trainers op te krikken heeft de Vereniging voor Sportgeneeskunde in samenwerking met NOC*NSF, de Academie voor Sportkader (ASK) en het Rode Kruis de scholing ‘Omgaan met sportongevallen en blessures’ ontwikkeld. Als trainer sta je vaak voor een keuze, handelen of niet? Met deze cursus willen we jou het gereedschap geven om verantwoorde keuzes te maken.

Bij de medische kant van de sport wordt vooral gedacht aan artsen en fysiotherapeuten, maar ook als trainer heb je een belangrijke rol. Als je kijkt naar de cijfers van bijvoorbeeld overbelastingblessures, dan is er nog veel terrein te winnen. Daar kun je een grote rol in spelen omdat je de sporter vaak als eerste ziet.

Als trainer ben je altijd bezig met belasting en belastbaarheid. Soms slaat de balans de verkeerde kant uit. Daar richten we ons in de cursus op. Het inschatten van de ernst van een blessure gebeurt vaak op basis van de ervaring die mensen hebben. Als trainer moet je vooral goed kijken wat er aan de hand is en vanuit de kennis die je hebt handelen. Die kennis reiken we je in de cursus aan.

Door het volgen van de bij(scholing) ‘Omgaan met sportongevallen en blessures’ kun je in het vervolg goed en snel de mogelijke gevaren voor de geblesseerde sporter en zijn omgeving overzien, inschatten en daar naar handelen. 

Lees alles over de cursus Omgaan met Sportongevallen.

 


Zoek een sportzorgprofessional