• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Advies voor een hardloper die getroffen is door een hartstilstand tijdens een race

Johan werd op zijn 14e getroffen door een hartstilstand tijdens een hardloopevenement. Nu probeert hij het hardlopen weer op te pakken, dat gaat alleen moeizaam. Daarom vroeg hij het advies van een sportarts.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Advies voor een hardloper die getroffen is door een hartstilstand tijdens een race

Johan liep op zijn 14e halve marathon in februari en werd getroffen door een hartstilstand op 14 kilometer. Na een aantal minuten kwam hij bij door adequate hartmassage, maar hij werd door een tweede hartstilstand getroffen toen hij in het ziekenhuis was. Recentelijk heeft zijn de arts toegezegd dat hij weer mocht beginnen met hardlopen. Hij heeft een kort, rustig loopje geprobeerd, maar was na ongeveer 10 seconden al kapot. Het voelde alsof hij weer helemaal opnieuw moet starten met hardlopen.

Om weer het hardlopen op de bouwen vraagt Johan advies aan de sportarts. Wat moet hij doen om ervoor te zorgen dat hij weer kan hardlopen.

Het advies van de sportarts

Het is fijn dat de arts de toezegging heeft gedaan dat Johan weer mag hardlopen. Gelukkig is hij één van de mensen in de groeiende groep mensen die een hartstilstand overleven. In Amerika is de overlevingskans van een hartstilstand, wanneer je getroffen wordt door een hartstilstand buiten het ziekenhuis (een out-of-hospital cardiac arrest), ongeveer 5%. Echter, dit percentage stijgt naar 30 tot 80% wanneer je getroffen wordt door de hartstilstand tijdens een hardloopevenement. Het is algemeen bekend dat het risico op een hartstilstand het grootst is tijdens inspanning. Maar mensen die op regelmatige basis sporten of een actieve leefstijl hebben, hebben een veel lager risico op een hartstilstand dan mensen die niet sporten of een inactieve leefstijl hebben.

Waarom is het risico op overlijden dan kleiner tijdens een hardloopevenement? Mijn idee is dat de ‘slachtoffers’ over het algemeen gezonder zijn en het gebeurt op een plek die volledig en goed is voorbereid op een dergelijke situatie met een hartstilstand. Dus, voor Johan was het de minst slechte plek en tijd om hartstilstand te krijgen.

Als sportarts op afstand ken ik niet alle omstandigheden en details van uw hartstilstand, dus ik zal een algemeen beeld schetsen van overlevenden van een hartstilstand tijdens een hardloopevenement. Johan was technisch dood gedurende een korte tijd, hij is gereanimeerd en  heeft mogelijk een ingreep met anesthesie, stent plaatsing of een open hart operatie ondergaan. Hierbij kwam een periode van bedrust en verminderd activiteitenlevel waarin u spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen bent verloren. Al deze dingen kunt u optellen tot hetgeen wat uw lichaam heeft doorgemaakt en geven samen een groot resultaat waardoor het lastig is om weer terug te keren tot hardlopen. 

Mijn advies is om niet op te geven! Begin rustig en bouw heel langzaam op! Dit is ook het advies wat ik geef aan inactieve mensen die willen starten met sporten. u kunt het beste starten met wandelen, gedurende bijvoorbeeld 5 minuten. Bouw op met ongeveer 2 minuten extra per dag. Wanneer makkelijk 30 minuten gewandeld kan worden, start dan met een rustig blokje rennen afgewisseld met wandelen. Bouw dit heel langzaam op naar 30 minuten joggen. Het klopt, je begint weer vanaf het begin. Een start-to-run schema kan daarom ook gevolgd worden. Blijf jezelf bij het volgen van het schema eraan herinneren dat er geen haast is en het schema geen schema is wat je moet volgen, maar dat het schema een leidraad is. Het is vooral belangrijk om goed naar het lichaam blijft luisteren.

Ik ken hardlopers die hetzelfde hebben doorgemaakt en weer lange afstanden kunnen lopen. Echter, dat is niet het doel wat je moet hebben. Laat jezelf alstublieft niet ontmoedigen omdat je weer opnieuw moet beginnen. Het herstel van een ernstige ziekte of een hartstilstand kan een proces van 1-2 jaar zijn. Als het niet lukt om conditie en kracht zelf op te bouwen, of je loopt vast, bezoek dan een sportarts bij jou in de buurt voor verdere adviezen.

Bron: sportarts Elsbeth van Dorssen
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: http://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportarts.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

Sportarts Elsbeth van Dorssen is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.


Zoek een sportzorgprofessional