All in the game

All in the game

1 augustus 2018

De redenen waarom mensen naar een sportarts gaan voor een sportmedische keuring lopen uiteen: sommige sporters willen echt weten of en welke gezondheidsrisico’s ze lopen als ze intensief trainen, andere sporters hebben zich opgegeven voor een sportevenement dat vraagt om een medisch attest. Bijvoorbeeld voor deelname aan Alpe d’Huzes. Maar wat als er een aandoening gevonden wordt waardoor het medisch advies voor het betreffende sportevenement negatief is? 

Heroïsche sportevenementen voor een goed doel

Het aantal sportevenementen voor recreatieve sporters is de laatste jaren flink toegenomen. In de afgelopen jaren valt me op dat de gevraagde prestaties een toenemend heroïsch karakter hebben, al dan niet in combinatie met een goed doel. De prestaties worden extremer in die zin dat ze meer vragen van het doorzetting- en uithoudingsvermogen van de sporter. Maar ook techniek en behendigheid in afwisselende omstandigheden zijn van belang zoals bij obstacle runs. 

Zelf reed ik de Tour de France, editie 2012, een dag voor de prof renners uit. In 21 dagen hebben we 3.479km afgelegd over precies hetzelfde parcours als de professionals. Mijn motivatie hiervoor? Ik wilde weten of ik het kon. Nadien was dit een prestatie die me de moed gegeven heeft deel te nemen aan wielerwedstrijden bij de elite dames. 

Motivatie om mee te doen

Een mogelijke motivatie om mee te doen aan een sportevenement dat gekoppeld is aan een goed doel, is dat iemand in de omgeving van de sporter de ziekte heeft of had waar het goede doel geld voor ophaalt. Dit motiveert sporters om zich in te zetten voor het goede doel. Daarnaast zorgen dit soort evenementen voor een saamhorigheidsgevoel. Groepsdruk kan ook een belangrijke reden zijn om mee te doen. Als bijvoorbeeld collega’s al meedoen, haken andere collega’s sneller aan. Verder kunnen bekende Nederlanders die meedoen aan het evenement ook een belangrijke motivatie zijn.

En vanwege deze motivaties krijgt de uitslag van de sportmedische keuring een dubbel karakter. Bij voorkeur is het een bevestiging van de goede gezondheid en conditie die de sporter in staat stelt met een gerust hart deel te nemen. Op het moment dat er iets aan het licht komt dat nader onderzocht moet worden, wordt het spannend. De uitslag past niet in het verwachtingspatroon van de sporter en ondanks dat een bevinding uit de keuring geen afkeuring of het hebben van een medische aandoening hoeft te betekenen, slaat de onzekerheid toe. Wat mij betreft invoelbaar. Meestal blijkt uit een vervolg onderzoek dat de bevinding binnen de norm valt en dat er geen bezwaar is tegen deelname aan het sportevenement. 

Behalve onzekerheid om de eigen gezondheid gaat er vaak nog iets spelen: groepsdruk. Want als op medische grond de sporter wordt afgeraden deel te nemen, dan wordt hem of haar deelname aan een mooi avontuur ontzegd. Dat is ‘all in the game’, maar buiten verwachting als het jouzelf overkomt. Vermoedelijk is dit de reden waarom sommige sporters wel klachten hebben, maar zich überhaupt niet laten keuren..

Als ik een sporter moet teleurstellen omdat ik hem of haar op medische grond moet afkeuren voor deelname aan het sportevenement, dan denk ik aan het interview met Dr. Rienks, mijn opleider cardiologie, in de Volkskrant recent. Naar aanleiding van de wielerdoden die de voorjaarsklassiekers ontsierden, betoogt hij dat ons diagnostisch vermogen als arts niet 100% dekkend is. Sommigen aandoeningen komen niet aan het licht, maar zijn er wel zo blijkt. In die gevallen dat we wel een aandoening diagnosticeren en zo misschien wel een onverwachte afloop van het sportevenement kunnen voorkomen, dan mag je ondanks de aanvankelijke teleurstelling toch van geluk spreken?

Dit is een artikel geschreven door sportarts Tessa Backhuijs in Fietssport Magazine van NTFU. Drs. T.A.M. (Tessa) Backhuijs is sportarts in het Amphia Ziekenhuis in Breda en wielrenster.

Foto: Femke Hoogland
Referentie: E. van Lakerveld. Twee wielerdoden in minder dan twee weken: leidt wielrennen tot hartfalen? Volkskrant, 20 april 2018 Beschikbaar vanaf: https://beta.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/twee-wielerdoden-in-minder-dan-twee-weken-leidt-wielrennen-tot-hartfalen-~bc644042/

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: