• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sporten en bewegen met diabetes

Bewegen heeft een positieve werking op mensen met diabetes. Het verbetert de werking van insuline en kan betekenen dat je minder of later insuline kan nemen. Daarom vandaag aandacht voor sporten en bewegen voor mensen met diabetes.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sporten en bewegen met diabetes

Bij mensen die regelmatig bewegen en sporten verbetert de werking van insuline. Als je ouderdomsdiabetes hebt, kan dat soms betekenen dat je het gebruik van tabletten kunt verminderen. Het moeten spuiten van insuline kan eventueel worden uitgesteld. Voorwaarde is wel dat je regelmatig beweegt: dagelijks tenminste 30 minuten matig intensief.

Overgewicht heeft een nadelige invloed op insuline. Gewichtsvermindering verbetert de werking van insuline. Regelmatig sporten en bewegen is daarom een uitstekende manier om je gewicht onder controle te krijgen en te houden. De rol van beweging in de behandeling van diabetes wordt nog te vaak vergeten. Naast voeding en insuline of tabletten is regelmatige lichamelijke activiteit de derde pijler waarop een goede behandeling van diabetes berust.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?

Bij diabetes zijn er in principe geen beperkingen voor sport en bewegen. Het is belangrijk om frequentie, duur en intensiteit zorgvuldig op te bouwen naar minimaal een half uur per dag. Dit half uur kan in kleinere stukjes worden opgedeeld. Elke dag bewegen mag, maar af en toe een rustdag is niet verkeerd. Het samen met anderen sporten of bewegen heeft daarbij de voorkeur. Activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen, tai-chi, schaatsen en roeien maar ook klusjes thuis, dansen en tuinieren zijn passende vormen van bewegen. Bij een goede conditie en afwezigheid van gewrichtsklachten zijn onder andere ook volleybal, handbal, basketbal, hockey, voetbal, tennis, joggen, langlaufen, fitness en golf geschikt. Kies vooral wat je zelf leuk vindt! Wil je weten wat goed bij je past, vraag dan de sportarts om advies.

Bewegingsactiviteiten waarbij een hypo kan leiden tot levensgevaarlijke situaties zijn af te raden. U moet hierbij denken aan diepzeeduiken, bergbeklimmen, parachutespringen, surfen, auto-, motor- en vliegsporten en in je eentje zwemmen, kanoën of roeien. Heb je complicaties, zoals oog-, nier- of gevoelsafwijkingen of slagadervernauwing overleg dan eerst met je behandelend arts voordat je aan (intensieve) bewegingsactiviteiten deelneemt.

Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met diabetes?

Als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Overleg altijd met een arts als je medicijnen gebruikt of intensiever wilt gaan sporten. Tijdens het bewegen verbruik je glucose. Hoe langer en vooral ook hoe intensiever je beweegt, hoe meer glucose je verbruikt. Bij een verhoging (of verlaging) van lichamelijke inspanning zul je je voeding en/of insulinedosis/aantal tabletten moeten aanpassen. Dit is zelfregulatie. Zelfcontrole en zelfregulatie zijn daarom essentieel bij intensief bewegen en sporten. Als je er nog niet veel ervaring mee hebt, kan je arts je hierover adviseren.


Zoek een sportzorgprofessional