Column topsportarts Maarten Moen: Lasertherapie voor hielspoor  - May the Force be with you

Column topsportarts Maarten Moen: Lasertherapie voor hielspoor - May the Force be with you

9 mei 2019

Bij het denken aan lasers komt bij mij al snel de futuristische film ‘Star Wars’ naar boven. Een enorm leger van Stormtroopers strijdt met de Jedi’s, terwijl de Death Star wordt aangevallen. Hierbij wordt in de grote veldslagen flink met laserstralen geschoten door geweren en luchtschepen en klinken onophoudelijk de daaropvolgende explosies. ‘Star Wars’ lijkt wel een grote reclamefolder voor de laserindustrie. Je krijgt er nog net niet eentje meegeleverd bij het bestellen van de film of de gamevariant.

En dat was misschien wel handig geweest. Tenminste, als je klachten hebt van de peesplaat onder je voet. Want naast de associatie met keiharde oorlogvoering heeft laser ook een zachte, warme, zorgzame kant.


Lasertherapie hielspoor

Afgelopen maand verscheen er in het medische vakblad Medicine een literatuuroverzicht over het effect van laser op peesplaatklachten, ook wel bekend onder de naam hielspoor. In het overzicht werden 6 studies op een rij gezet, die lasertherapie vergeleken met danwel een neplaser danwel een andere vorm van behandeling, zoals shockwave, massage of ultrageluid. Uiteindelijk kon de conclusie worden getrokken, dat lasertherapie het meest leidde tot minder pijnklachten in de voet. Heerlijk, zo’n laser. 

Pionier Zhores Alfjorow

Vanuit de ‘Star Wars’ films weten we al, dat het gebruik van lasers in de toekomst is veiliggesteld. We hoeven ons dus niet al te bezorgd te maken dat het recente overlijden van een van de laserpioniers uit de voormalige Sovjetunie, Zhores Alfjorow, roet in het lasergebruik gaat strooien. Ook nu al is bij hielspoorklachten lasertherapie in te zetten, al bestaan er nog vraagtekens over welk soort type laser te gebruiken, hoe vaak en hoe intensief te behandelen. Het zal zaak zijn voor de toekomst deze vragen te beantwoorden om nog effectiever te kunnen behandelen. Ondertussen kan ik alleen maar doen wat master Yoda in de ‘Star Wars’ films al jaren propageert: “Always pass on what you have learnt”. En voor degenen met hielspoor: “May the Force be with you”.

 

Bron: Sport- en bewegingsarts - Dr. Maarten Moen

Dr. Maarten Moen is sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics en NOC*NSF. Hij gebruikt zijn kennis uit de topsport in de alledaagse praktijk. Lees meer over sport- en bewegingsklachten op www.sportenbewegingsarts.nl.

 Maarten-Moen-Laser-1.png

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: