• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Een enkelblessure opgelopen, wat nu?

Vandaag speelde Nederlands Dames Volleybalteam​ haar derde wedstrijd op het OKT, zonder de aan haar enkel geblesseerde Robin de Kruijf​.
Heb jij ook een enkel blessure opgelopen? In dit bericht wat je moet doen op de eerste momenten na de blessure.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Een enkelblessure opgelopen, wat nu?

Wat te doen bij een enkelverstuiking?

Het zal je niet verbazen dat de enkelblessure een van de blessures is die het meest voorkomt. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking of verzwikking met bandletsel als gevolg.  Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Een acute enkelverstuiking vraagt meteen aandacht vanwege de pijn en zwelling. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat je het beste kunt doen als je ‘door je enkel bent gegaan’. Let wel op: voor het stellen van een diagnose, het bepalen van wel of niet sporten, de opbouw en eventuele aanpassing van een oefenprogramma is het verstandig te overleggen met een huisarts, sportfysiotherapeut of sportarts.

Eerste dag van de verstuiking: behandel en belast

Na een verstuiking ontstaat in de meeste gevallen een zwelling en een bloeduitstorting. Let op: de bloeduitstorting kan ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Dit is een teken dat je enkelbanden zijn ingescheurd. Wat dan te doen?

  • Koelen en paracetamol helpen tegen de pijn. Gebruik voor het koelen bij voorkeur koud stromend water of een natte spons. Gebruik je een cold- pack leg deze dan nooit rechtstreeks op je huid, maar doe er altijd een washandje of t-shirt omheen.
  • Leg een drukverband of compressiebrace aan om de enkel te ondersteunen.
  • Geef je enkel rust tot de pijn wat gezakt is.
  • Probeer je enkel zo snel mogelijk weer te belasten door een paar stappen te lopen. Bouw dit rustig op, ga dus niet direct weer sporten.
  • Wanneer je na koelen en 30 tot 60 minuten rust de voet en enkel nog niet kunt belasten is direct advies van een huisarts nodig.
  • Kun je, binnen twee weken de enkel nog steeds niet normaal belasten (dat betekent lopen), laat je dan onderzoeken door een huisarts, sportfysiotherapeut of sportarts.

Wil je weten wat te doen in de verdere hersteltijd? Bekijk dan onze enkelpagina


Zoek een sportzorgprofessional