• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hamstringblessure? Meld u aan!

Iedereen kent de beelden van tv: een sporter in volle sprint grijpt naar de achterkant van zijn been en zakt op de grond. De diagnose is meteen duidel

Iedereen kent de beelden van tv: een sporter in volle sprint grijpt naar de achterkant van zijn been en zakt op de grond. De diagnose is meteen duidelijk: een scheurtje in de hamstring. Vele topsporters en amateursporters lopen vroeg of laat zo’n hamstringblessure op. De afdeling Sportgeneeskunde van het MCH start samen met het UMC Utrecht en de KNVB een wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor deze blessure. Wat houdt die behandeling in en wat kunt u er aan hebben?

De hamstringblessure is de nummer 2-blessure bij profvoetballers. Ieder seizoen krijgt één op de zes ermee te maken. Daarnaast treedt de blessure veel op bij hockeyers en atleten. Hoe vaak de blessure voorkomt bij amateursporters is niet bekend. “Dat komt omdat de meeste sporters niet naar de huisarts gaan”, legt arts-onderzoeker Guus Reurink uit. “Ze houden een tijdje rust en beginnen dan weer voorzichtig met sporten. Dat werkt meestal goed, maar duurt lang. Bovendien is de kans groot dat er na verloop van tijd wéér een hamstringblessure ontstaat.”

Kans op herhaling verkleinen

Bij de nieuwe behandeling worden zogenaamde groeifactoren direct in de hamstring ingebracht. Dit gebeurt door middel van een injectie met een verhoogde concentratie bloedplaatjes, het Autoloog Conditioned Plasma (ACP). De plaatjes scheiden groeifactoren uit die het herstel van de spier bevorderen. De bloedplaatjes in het ACP worden uit het bloed van de patiënt gehaald. Reurink: “Het idee is dat een hoge concentratie groeifactoren zorgt voor een optimaal en zelfs sneller herstel. Topsporters willen natuurlijk zo snel mogelijk weer in het veld staan. Wij zijn ook geïnteresseerd of we de kans op herhaling verkleinen door het toedienen van ACP.”

Kosteloze topsportzorg

Als u aan het onderzoek meedoet, krijgt u geheel kosteloos de zorg die normaal topsporters krijgen. De ervaren sportartsen van het Nederlands voetbalelftal, Jong Oranje en NOC/NSF geven de behandeling.
Wanneer er inderdaad sprake is van een hamstringblessure, wordt er een MRI gemaakt. Is daarop schade aan de spier te zien? Dan kunt u aan het onderzoek meedoen. Er wordt bloed afgenomen en er wordt geloot. U heeft 50 procent kans op een injectie met ACP en 50 procent kans op een injectie met een zoutoplossing. U en de arts weten niet wat u krijgt. Dat hoort u pas na afloop van het onderzoek. Een week later krijgt u opnieuw een injectie. Daarna volgen maximaal vijf weken sportfysiotherapie. Het jaar na de injecties, moet u nog twee keer terugkomen en u wordt regelmatig gebeld om te kijken hoe het met u gaat.


Wanneer kunt u meedoen?

U kunt aan het onderzoek meedoen als u:

  • tussen de 18 en 50 jaar oud bent;
  • korter dan 5 dagen geleden een hamstringblessure heeft opgelopen;
  • geen andere blessures heeft (bijvoorbeeld aan knie of enkel).

Het is belangrijk dat u zich zo snel mogelijk aanmeldt. Dus loopt u bijvoorbeeld zondag een hamstringblessure op? Neem dan direct contact op met arts-onderzoeker Guus Reurink, tel. (06) 42 982 289. Meer informatie over het onderzoek vindt u op www.hamstringonderzoek.nl.
Sportartsen: G.J. Goudswaard, H. Tol en M.H. Moen


Waar:

  • Sportmedisch centrum KNVB, Zeist; Medisch Centrum Haaglanden
  • Leidschendam, polikliniek Sportgeneeskunde;
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht, polikliniek Sportgeneeskunde.


Meer informatie via www.hamstringonderzoek.nl 

 


Zoek een sportzorgprofessional