Hardlopen met een hoge bloeddruk

Hardlopen met een hoge bloeddruk

30 mei 2018

Vraag aan de sportarts: Mijn bloeddruk is nu al een week erg hoog. Is het verstandig om te blijven hardlopen? 

Antwoord

Sport en bewegen is gezond, ook voor mensen met een hoge bloeddruk. Regelmatig bewegen kan de bloeddruk zelfs verlagen. Bijna alle sporten zijn geschikt bij mensen die hypertensie hebben.

Het is van belang dat de bloeddruk eerst stabiel en goed ingesteld is. Dit kunt u doen in overleg met uw behandelend (huis)arts. Dus als uw bloeddruk nu al een week te hoog is wil ik u aanraden om rustig te gaan wandelen of fietsen, maar niet intensief te gaan hardlopen.

Medicatie die gestart is, kan bijwerkingen geven die klachten of problemen  geven tijdens het sporten. Verstandig is daarom om intensieve activiteiten tijdens de periode na het starten van medicatie even uit te stellen. Tot de bloeddruk optimaal ingesteld is, mag u wel gewoon in beweging blijven. Denk hierbij aan wandelen en fietsen op een rustig tempo.

Een goed ingestelde bloeddruk in rust, geeft geen informatie over de situatie tijdens het sporten. Bloeddruk is dynamisch en een bloeddrukmeting slechts een momentopname. De bloeddruk bestaat uit twee waarden, de bovendruk en de onderdruk. Het normale en gezonde beloop van de bloeddruk tijdens inspanning, is dat de bovendruk omhoog gaat en de onderdruk omlaag. Bij mensen met een verhoogde bloeddruk (of onder behandeling daarvoor) kan naast een afwijkende waarde in rust, ook dit beloop tijdens inspanning verstoord zijn. Of dit gevaarlijke waardes kan bereiken (ook zonder klachten), bij welke mate van inspanning dit dan is en of/hoe activiteiten aangepast moeten worden, is verschillend per persoon. Met een inspanningstest bij een sportarts kan het bloeddrukverloop tijdens inspanning bekeken worden. 

Aandachtspunten tijdens het sporten

  • Sommige medicatie kunnen invloed hebben op het sporten, maar niet iedereen ervaart dit als hinderlijk. Mocht u hier toch problemen mee hebben, bespreek dit dan met uw behandelend arts of laat u verwijzen naar een sportarts.
  • Zorg voor een goede warming up; zo kan de bloeddruk zich geleidelijk aanpassen aan de activiteit.
  • Zorg voor een goede cooling down; dit voorkomt dat u last krijgt van een plotselinge bloeddrukdaling.
  • Raadpleeg bij klachten altijd een arts.

Afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, andere aandoeningen en medicatiegebruik kan het zijn dat met de hoge bloeddruk er een verhoogd risico op plotse hartdood is tijdens het sporten. U kunt het risico daarop met uw huisarts bespreken of een vragenlijst invullen. Bij een verhoogd risico kan eventueel een sportmedische keuring verricht worden door een sportarts. Dit kan gecombineerd worden met de inspanningstest voor het verloop van de bloeddruk. Hierbij krijgt u een advies op maat. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken, vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Een sportarts bij u in de buurt kunt u vinden via www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional.

 

Ik hoop voor u dat de bloeddruk spoedig weer onder controle is en dat u snel weer lekker kunt gaan hardlopen.

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: