Kan kauwgom je helpen om sneller te lopen en meer calorieën te verbranden?

Kan kauwgom je helpen om sneller te lopen en meer calorieën te verbranden?

19 juni 2018

Kauwgom. Of je het nu kauwt omdat je je verveelt, omdat je rusteloos bent, omdat je gewoon geniet van de smaak of als een snelle oplossing na een ruikende maaltijd; je hebt waarschijnlijk de nodige kauwgom in je leven gekauwd. Maar biedt kauwgom ook verrassende voordelen die we nog niet kennen?

Volgens recente gegevens, verklaarden 174,74 miljoen mensen in de Verenigde Staten dat ze, alleen al in 2017, regelmatig bubblegum of kauwgom kauwen. Maar of, en in welke mate, kauwgom de gezondheid kan schaden of in gevaar kan brengen, is in het verleden regelmatig onderwerp van discussie geweest.

Onderzoek toont aan dat suikervrije kauwgom juist goed is voor je tanden, omdat het tandbederf en plaquevorming kan voorkomen. Uit ander onderzoek kwam naar voren dat kauwgom kauwen kan helpen om stress te verlichten, wat volgens de onderzoekers van de studie te wijten is aan een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen.

Maar andere onderzoeken, waaronder één gepubliceerde in het tijdschrift Eating Behaviors, concludeerden dat een kauwgomgewoonte de eetlust van kauwgomkauwers verminderde voor gezonde snacks als fruit, maar geen effect had op het inperken hun voorkeur voor junkfood, zoals chips.

Nu hebben wetenschappers van de Waseda University Graduate School of Sport Sciences in Tokyo (Japan) hun aandacht op een ander vraagstuk gericht, namelijk op de vraag of kauwgom kauwen tijdens het lopen de fysiologische functies van een persoon beïnvloeden.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Yuka Hamada en collega's van de Waseda University, heeft interessante resultaten opgeleverd voor diegenen die willen begrijpen hoe zelfs één van hun kleinste dagelijkse gewoonten invloed kan hebben op hun lichaam en het gebruik van energie. Hamada en het onderzoeksteam rapporteerden vorige week hun resultaten op het European Congress on Obesity, gehouden in Wenen, Oostenrijk.

Kauwgom verhoogt de hartslag

Bij hun onderzoek werkten de onderzoekers met 46 deelnemers - zowel mannen als vrouwen - tussen de 21 en 69 jaar oud. De deelnemers deden mee aan twee verschillende proeven.

In de eerste proef kregen ze twee stukjes kauwgom van elk 1,5 gram en drie kilocalorieën en werden ze gevraagd om erop te kauwen tijdens een wandeling van 15 minuten (na 1 uur rusten) in een normaal tempo.

De tweede proef creëerde een "controle" -situatie door de deelnemers te vragen dezelfde acties uit te voeren - 15 minuten wandelen na 1 uur rust - in een natuurlijk tempo, waarbij ze deze keer alleen een poeder slikten met dezelfde ingrediënten als de kauwgomtabletjes.

Tijdens de twee proeven meetten de onderzoekers de rusthartslag en de gemiddelde hartslag van de deelnemers tijdens het lopen, evenals de afstand die de deelnemers hadden afgelegd en hun pasfrequentie. Ze berekenden ook hoeveel energie elke deelnemer (vermoedelijk) had verbruikt, gebaseerd op hun gemiddelde loopsnelheid en lichaamsmassa.

Interessant is dat bij alle deelnemers de gemiddelde hartslag tijdens het lopen toenam wanneer ze kauwgom kauwden tijdens het lopen. Ook het verschil tussen de hartslag in rust en de hartslag in beweging nam toe.

Oudere mannen plukken de meeste voordelen

Om te begrijpen of er significante verschillen waren in fysiologische effecten op basis van geslacht of leeftijd, voerden Hamada en het team een ​​reeks analyses uit die rekening hielden met deze factoren. Zo splitsten ze de deelnemers in groepen van mannen en vrouwen, en groepen van jongeren (in de leeftijd van 18-39), van middelbare leeftijd en ouder (in de leeftijd van 40-69 jaar).

Ze merkten dat zowel mannen als vrouwen als ze kauwgom kauwden een hogere gemiddelde hartslag tijdens het lopen hadden en een hogere verandering in hartslag van ruststand naar bewegende toestand.

In het geval van de mannelijke deelnemers nam de afgelegde afstand van hun 15 minuten durende wandelingen en hun gemiddelde loopsnelheid significant toe in de kauwproef. Dit werd niet gezien in het geval van vrouwelijke deelnemers. Ook vertoonden degenen in de leeftijdsgroep van 40-69 jaar een grotere verandering in hartslag tijdens de kauwgom-kauwproef dan hun jongere tegenhangers.

"Kauwgom kauwen tijdens het lopen, beïnvloedt een aantal fysieke en fysiologische functies bij mannen en vrouwen van alle leeftijden", concluderen de onderzoekers, met de nadruk dat de meeste voordelen schenen te worden ervaren door de oudere mannelijke deelnemers.

"Onze studie geeft ook aan dat kauwgom kauwen tijdens het wandelen de loopafstand en het energieverbruik van met name ouderen en oudere mannelijke deelnemers vergroot."

Bron: Medical News Today (2018)

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: