• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

VOG in de sport

Een VOG is gratis voor elke vrijwilliger in de sport die werkt in een vrijwilligersorganisatie met minderjarige sporters of sporters met een (verstandelijke) handicap.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
VOG in de sport

Een VOG is gratis voor elke vrijwilliger in de sport die werkt in een vrijwilligersorganisatie met minderjarige sporters of sporters met een (verstandelijke) handicap. Hieronder vindt u meer informatie over de VOG en hoe u deze aanvraagt.

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met sporters met een beperking. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Waarom een VOG?

Helaas komt het voor dat mensen in de sport misbruik maken van hun positie. Jaarlijks komen er meerdere gevallen van seksuele intimidatie binnen de sport aan het licht.
Het is daarom als vereniging goed om trainers en vrijwilligers een VOG verplicht aan te laten vragen. Dit vermindert de kans dat personen die eerder in de fout zijn gegaan met kinderen, een functie binnen de vereniging kunnen uitvoeren.

Wie kan een VOG aanvragen?

a) Vrijwilliger vervult een vrijwilligersfunctie bij de sportvereniging/ sportbond waarbij de onkostenvergoeding van de vrijwilliger voor de betreffende vrijwilligersfunctie niet meer dan € 1.500,- op jaarbasis bedraagt.

b) Vrijwilliger werkt in het uitoefenen van zijn/haar functie met minderjarigen (onder de 18 jaar). Voor het werken met sporters met een verstandelijke handicap geldt geen leeftijdsgrens, hier is altijd een VOG voor aan te vragen.

c) Bij de organisatie, waar de vrijwilliger vrijwilligerswerk uitvoert, wordt het werk voor 70% uitgevoerd door vrijwilligers.

d) De sportorganisatie waarbij de vrijwilliger vrijwilligerswerk uitvoert, is een rechtspersoon, heeft een Kamer van Koophandelnummer en geen winstoogmerk.

Hoe vraag je een VOG aan?

Een VOG kan digitaal worden aangevraagd (een elektronische VOG) of rechtstreek bij de gemeente. De sportorganisatie onderneemt altijd de eerste actie bij een VOG-aanvraag, zowel bij een elektronische VOG als bij een aanvraag via de gemeente. Vervolgens maakt de persoon, voor wie de VOG wordt aangevraagd, de VOG-aanvraag definitief.

Voor meer informatie en links, zie www.nocnsf.nl/vog

Is alleen een VOG voldoende?

Misbruik kan helaas nooit 100% worden voorkomen en het vragen van een VOG van vrijwilligers en betaalde krachten is slechts één van de maatregelen ter preventie van Seksuele Intimidatie (SI). Andere maatregelen die u kan nemen, zijn bijvoorbeeld het maken van een risicoanalyse, het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) of het opstellen van gedragsregels voor de begeleiders. Meer informatie over de preventie van SI binnen de sport, en maatregelen die een sportvereniging kan nemen om SI te voorkomen, zijn opgenomen in de toolkit SI. Deze toolkit is speciaal door NOC*NSF ontwikkeld om bestuurders van sportverenigingen te ondersteunen bij het creëren van en sociaal veilige sportomgeving. Voor meer informatie kijk op www.nocnsf.nl/vog.

Voor vragen of advies, kunt u mailen naar vog@nocnsf.nl


Zoek een sportzorgprofessional