Mensen zonder kennis van EHBO en reanimatie zijn minder bereid tot het gebruik van een AED

Mensen zonder kennis van EHBO en reanimatie zijn minder bereid tot het gebruik van een AED

15 maart 2018

Onlangs werd op een voetbalveld in Amsterdam een 12-jarige jongen gered toen hij in elkaar zakte door een hartstilstand. Een alerte aanwezige op de voetbalclub reanimeerde de jongen met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit redde het leven van de tiener.

Een AED is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok. Iedereen kan een AED gebruiken, het apparaat geeft namelijk gesproken instructies, zodat je precies weet wat je moet doen.

Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis blijkt dat slechts één op de drie mensen zonder kennis van EHBO en reanimatie bereid is een AED te gebruiken als een dergelijke situatie zich voordoet. Onder de Nederlanders met kennis van EHBO en Reanimatie is 75% bereid om een AED te gebruiken.

Het Rode Kruis vindt de cijfers uit het onderzoek zorgwekkend en roept alle Nederlanders op in een noodsituatie toch gewoon een AED te gebruiken. Het apparaat is in bijna alle publieke gebouwen te vinden, het gebruik is eenvoudig en het apparaat zal nooit een schok toedienen wanneer dit niet nodig is.

Hulp bieden in een noodsituatie begint altijd met het bellen van 1-1-2. Dat is ook bij een reanimatie de eerste en belangrijkste stap. Wanneer je 1-1-2 belt, wordt namelijk niet alleen een burgerhulpverlener in de buurt gealarmeerd, tevens begeleidt de meldkamercentralist jou door de reanimatie. Dus: telefoon op de luidspreker en de instructies volgen. Ook de AED geeft vaak gesproken instructies. Je hebt dus met de meldkamercentralist en een AED alle hulpmiddelen om zelf te kunnen helpen.

Heb je interesse in een (online) cursus EHBO en/of AED-gebruik? Kijk dan op de website van het Rode Kruis.

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: