• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Onderzoek sportarts Dr. S.F.E. Praet: Blessures door versuikerde gewrichten?

Een te hoge bloedsuikerspiegel bij diabetes kan leiden tot 'versuikerde' eiwitten. Die eiwitversuikering zorgt ervoor dat het bindweefsel in het licha

Onderzoek naar gevolgen
2010.11.1387
Nieuw
Dr. S.F.E. Praet
--------------------------------------------------------------------------------

Een te hoge bloedsuikerspiegel bij diabetes kan leiden tot 'versuikerde' eiwitten. Die eiwitversuikering zorgt ervoor dat het bindweefsel in het lichaam minder flexibel is. Op dit moment weten we dat daardoor de bloedvaten kunnen beschadigen. Maar heeft die versuikering bij diabetes ook gevolgen voor de gewrichten?
Veel mensen met diabetes type 2 die een beweegprogramma volgen, stoppen voortijdig vanwege een blessure. Waarschijnlijk komt dat niet alleen doordat die mensen vaak te zwaar zijn en te weinig conditie hebben. De onderzoekers vermoeden dat de gewrichten ook beschadigd zijn door versuikering van het bindweefsel.

Met fluorescerend licht kunnen we tegenwoordig de mate van eiwitversuikering in het lichaam via de onderarmhuid meten met de AGE-reader. De onderzoekers gaan nu kijken of de mate van versuikering van het bindweefsel de kwaliteit van de achillespees beïnvloedt.

De onderzoekers gaan hiervoor naast de AGE-reader ook een nieuw soort echoapparaat gebruiken. Het echoapparaat meet in het onderbeen de kwaliteit van de achillespees. Bij zowel mensen met diabetes type 1 als mensen met type 2 gaan ze kijken of de mate van eiwitversuikering in de onderarm te maken heeft met de kwaliteit van de achillespees. Als dat zo blijkt te zijn, kunnen de onderzoeksresultaten mogelijk leiden tot nieuwe manieren om blessures te voorkomen.


Zoek een sportzorgprofessional