• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Renners met experts op de pedalen!

De vraag van wielrenners naar sportmedische informatie is groot! Daarom wordt op 22 januari 2011 het Nationale Wielercongres ‘Met de experts op de ped

De vraag van wielrenners naar sportmedische informatie is groot! Daarom wordt op 22 januari 2011 het Nationale Wielercongres ‘Met de experts op de pedalen’ gehouden. Hierbij is heel wielrennend Nederland uitgenodigd. Het doel van het interactieve congres is om kennis vanuit de sportmedische kant te delen met wielrennend Nederland. Sprekers van naam en faam komen hun kennis ten tonele brengen! Aan het einde van de dag is er een forum, waarin o.a. Jeroen Blijlevens, ploegleider van ‘Nederland Bloeit’ en oud profrenner plaatsneemt. Ook is er een lunch-stability’ en kunnen er gedurende de dag vragen worden gesteld aan profrenners zoals Jens Mouris en Pim Lightart van Vacansoleil-DCM. Tevens is ploegleider Merijn Zeeman en sportarts Edwin Achterberg van het Skil-Shimano professional cycling team aanwezig

Wielrennen is booming! Met 1.4 miljoen fietsfanaten is wielrennen een van de drie populairste sporten in Nederland. Veel wielrenners hebben niet de beschikking over voldoende sportmedische informatie. Wielrenners en deskundigen van naam en faam zijn bij elkaar gekomen om hun kennis en kunde beschikbaar te stellen. Dit wordt onder de naam Kennis Transfer Sportgezondheidszorg (KTS) gedaan. Binnen het KTS staat de vraag/behoefte van wielrenners centraal. De informatie wordt verspreid onder de verschillende doelgroepen binnen de wielersport.

De KTS is het begin van een revolutie; een wereld met wielrenners die behapbare en bruikbare medische informatie tot hun beschikking hebben. Zonder KTS geen gepaste informatie voor wielrenners! De meerwaarde van het KTS is het veelzijdige karakter. Sportmedische vraagstukken worden uit verschillende invalshoeken, zoals de bewegingswetenschapper, sportarts, cardioloog, trainer en wielrenner bekeken.

Sportartsen concluderen dat er van de 1.4 miljoen wielrenners 0.5 miljoen wielrenners in aanraking komen met overtraining. Door deze schokkende cijfers is gestart met het onderwerp overtraining en de meerwaarde van een logboek.

Achtergrondinformatie

De sportmedische problemen binnen het wielrennen zijn groot. Uiteraard zijn er de ‘normale’ medische problemen, zoals blessures ten gevolge van valpartijen. Daarnaast zijn er sportmedische problemen die te maken hebben met de grote sportbelasting, bijvoorbeeld overbelastingsblessures en overtraining. Ook het hart moet hier genoemd worden vanwege de grote cardiale belasting en het risico op plotselinge dood door aangeboren of verworven hartproblemen.
Duidelijke en uniforme onderzoeksgegevens betreffende deze sportmedische problematiek is nauwelijks aanwezig. De meeste kennis is voornamelijk gebaseerd op praktische ervaring van (para)medici werkzaam in het veld.
Vandaar de oprichting van het KTS voor het wielrennen; informatie met handvatten ontwikkelen voor sporters. Hieronder alvast een voorproefje over het fenomeen overtraining.

Bij het overtrainingsyndroom (OTS) is er sprake van een langdurige verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Dit komt enerzijds door een te zware fysieke belasting onder het trainen en anderzijds door psychische (relatieproblemen, stress etc.), mentale (werk, tentamens etc.) of immunologische (ziekte) problemen.
Kenmerkende verschijnselen van het overtrainingsyndroom zijn: afname van het prestatievermogen, lusteloosheid, vermoeidheid, verminderd concentratievermogen, neerslachtige stemming, een verstoorde eetlust en een verstoord slaappatroon. De behandeling bestaat meestal uit (actieve) rust. Het is belangrijk dat je altijd contact zoekt met je sportarts. Ter voorkoming van het OTS kan je een trainingslogboek bijhouden (zie het stuk Logboek)
Klik voor meer informatie over overtraining.

 


Zoek een sportzorgprofessional