Sportarts Jessica Gal: ‘Ouders vinden hun eigen kind vaak niet te zwaar’

Sportarts Jessica Gal: ‘Ouders vinden hun eigen kind vaak niet te zwaar’

21 april 2017

Overgewicht is niet leuk. Een kind met overgewicht kan vaak minder goed meekomen met gym op school. Sport en bewegen worden daardoor minder leuk, en door minder bewegen komt het kind nog meer aan. Vaak schaamt een kind zich voor zijn lichaam of het wordt gepest, waardoor het zelfvertrouwen afneemt.

Overgewicht geeft ook medische risico’s. Een zwaar kind zal eerder last hebben van blessures, heeft een grotere kans op glucose intolerantie of suikerziekte en kan problemen krijgen met zijn gewrichten.

De laatste jaren zien we een forse toename van het aantal kinderen dat overgewicht heeft. Kinderen zijn ook op steeds jongere leeftijd te zwaar. Op vierjarige leeftijd heeft al 10 tot 15 procent van de kinderen overgewicht.

Te zwaar worden kan met aanleg te maken hebben, maar in verreweg de meest gevallen wordt het veroorzaakt door levensstijl: ongezond eten en te weinig bewegen.

Ouders vinden kind vaak niet te zwaar

Uit onderzoek is gebleken dat veel ouders van kinderen met overgewicht niet vinden dat hun kind te zwaar is. Het is dus belangrijk om ouders goed te informeren wat een goed gewicht is voor hun kind.

Op deze website kun je door het invullen van leeftijd, lengte en gewicht meteen zien of er sprake is van overgewicht.

Het beste voor je kind

Elke ouder wil het beste voor zijn kind. Daarom moeten ouders geholpen worden bij een gezonde ontwikkeling van hun kinderen.

Onze maatschappij maakt het ons niet makkelijk: ongezond en vet eten is gemakkelijk voorhanden en erg goedkoop. Er is veel misleidende reclame voor ongezonde tussendoortjes en zoete drankjes. Bovendien is het vaak onduidelijk wat nu goed is.

Hoe eerder je begint met een gezonde leefstijl hoe makkelijker het is. Leer je kind water drinken in plaats van limonade of frisdrank, geef je kind van jongs af aan gezonde tussendoortjes in plaats van zoete of vette snacks en zorg dat je kind veel beweging krijgt.

Tips voor meer bewegen…

 • een kind moet minimaal een uur per dag lichamelijk actief zijn, maar als kinderen buitenspelen, zijn ze makkelijk uren achter elkaar in beweging;
 • stel grenzen aan het aantal uren dat je kind achter een schermpje zit. Zonder schermpjes in de buurt zal een kind veel eerder in actie komen;
 • geef zelf het goede voorbeeld door zelf meer te bewegen;
 • verzin activiteiten om met je kind of het hele gezin te doen: zwemmen, fietsen…;
 • zoek samen met je kind een sport die bij hem past. Ga kijken bij trainingen en wedstrijden;
 • pak vaker de fiets in plaats van de auto of bus.

…en gezonder eten

 • laat je kind (meer) water drinken in plaats van frisdrank;
 • koop geen zoete of vette tussendoortjes;
 • zet als tussendoortje eens een bakje met fruit of rauwkost (komkommer, tomaatjes, wortels) neer. Je zult versteld staan hoe lekker een kind dat vindt;
 • een kind kan best even honger hebben voordat het gaat eten;
 • een ijsje mag af en toe best, maar geef een waterijsje;
 • als je kind te zwaar is zet je kind dan niet op dieet, maar probeer het gewicht stabiel te houden. Door de groei zal het vanzelf slanker worden.

Je hoeft je kind echt niet alles te verbieden, maar met een beetje creativiteit zijn er genoeg gezonde alternatieven te bedenken. En onthoudt: hoe meer je ongezond eten beperkt, hoe beter het is voor je kind. Lukt het je ondanks alle goede bedoelingen niet je levensstijl te veranderen, vraag dan aan je huisarts waar je hulp en begeleiding kunt vinden.

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: