• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Tips bij veel voorkomende blessures

Een blessure is nooit leuk. Hier geven wij voor veel voorkomende blessures een aantal tips wat je kunt doen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Tips bij veel voorkomende blessures

Een blessure oplopen is natuurlijk nooit leuk. Hierbij geven we voor een aantal veel voorkomende blessures een aantal tips over wat je kunt doen. Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Neem dan contact op met een sportfysiotherapeut of sportarts

Knieblessures

Pijn aan je knie kan veel verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn ernstiger dan anderen. Soms ontstaan knieklachten geleidelijk. Je voelt je knie even nadat je gesport hebt. Of je hebt een pijntje dat verdwijnt wanneer je goed warm bent. Maar als de pijn die je hebt wordt steeds erger. Of gaat uiteindelijk helemaal niet meer weg. Dit zijn tekenen die kunnen passen bij een overbelasting van je spieren of pezen.

In onderstaande gevallen moet je je altijd laten onderzoeken door een (sport)arts:

  • Wanneer je knie dik is;
  • Wanneer je knie niet recht krijgt en het voelt alsof hij blokkeert;
  • Wanneer je knie niet stabiel voelt als je er op staat;
  • Wanneer je ’s nachts wakker wordt van de pijn.

Lees meer over knieblessures

Schouderklachten

De schouder is een veel voorkomend probleemgebied in de sport. De gewrichtskom omvat de gewrichtskop slechts beperkt, waardoor de schouder een erg mobiel gewricht is. Alle stabiliteit wordt gegeven door het gewrichtskapsel en de spieren van de schoudergordel. Bij frequente bewegingen van de schouder boven het hoofd kan dit systeem dan ook chronisch overbelast raken en kunnen er blessures ontstaan.

Als vuistregel geldt: gedoseerde rust (minder sporten en probeer bewegingen boven schouderhoogte tot een minimum te beperken). Bij pijn geeft ijsmassage wat verlichting. Maak gebruik van een smeltend ijsklontje of een papieren bekertje met ijs. Masseer hiermee de pijnlijke plaats. In het algemeen zijn vijf tot acht minuten lang genoeg. Herhaal dit enkele malen per dag. mHet is belangrijk om onder begeleiding van een (sport-)arts of (sport-)fysiotherapeut een oefenprogramma te starten en de oorzaak van de blessure aan te pakken.

Lees meer over schoudeblessures

Achillespeesblessure

De achillespees is de pees die de diepe en de oppervlakkige kuitspier met het hielbeen verbindt. Wanneer je achillespees overbelast raakt ontstaat er een blessure. Vaak gebeurd dat geleidelijk. Bijvoorbeeld door een andere manier van trainen. Of het dragen van verkeerde (hardloop)schoenen. Je voelt dan een zeurende pijn en een zwelling in het midden van je achillespees. Heb je last van een geleidelijke opgekomen pijn in je achillespees? In combinatie met een zwelling van de pees, 2 – 8 cm boven je hielbot? Voelt je achillespees ’s ochtends stijf? Nemen de klachten af wanneer je in beweging komt? En duurt het steeds langer voordat de pijn wegtrekt? Dan bestaat de kans dat het middelste deel van je achillespees overbelast is. Dit is de meest voorkomende achillespees blessure.

Behalve door overbelasting kan je achillespees ook op andere manieren geblesseerd raken. Die worden op deze pagina niet besproken. Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Zoek dan contact met een sportzorgprofessional.

In de volgende gevallen moet je altijd contact zoeken met een arts:

  • Als je pijn ineens ontstaan 
  • Als je een knap hebt gevoeld in je achillespees
  • Als je het idee hebt dat er ruimte zit in je achillespees
  • Als je niet meer op je tenen kunt staan
  • Als je pijn dicht tegen het hielbot aanzit of meer dan 8 cm er vanaf.
  • Als je nog geen 16 jaar oud bent

Lees meer over de achillespeesblessure en oefeningen om te herstellen van deze blessure

Enkelblessure

Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking of verzwikking met bandletsel als gevolg.  Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure. Na een verstuiking ontstaat in de meeste gevallen een zwelling en een bloeduitstorting. Let op: de bloeduitstorting kan ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Dit is een teken dat je enkelbanden zijn ingescheurd. Wat dan te doen?

  • Koelen en paracetamol helpen tegen de pijn. Gebruik voor het koelen bij voorkeur koud stromend water of een natte spons. Gebruik je een cold- pack leg deze dan nooit rechtstreeks op je huid, maar doe er altijd een washandje of t-shirt omheen.
  • Leg een drukverband of compressiebrace aan om de enkel te ondersteunen.
  • Geef je enkel rust tot de pijn wat gezakt is.
  • Probeer je enkel zo snel mogelijk weer te belasten door een paar stappen te lopen. Bouw dit rustig op, ga dus niet direct weer sporten.
  • Wanneer je na koelen en 30 tot 60 minuten rust de voet en enkel nog niet kunt belasten is direct advies van een huisarts nodig.
  • Kun je, binnen twee weken de enkel nog steeds niet normaal belasten (dat betekent lopen), laat je dan onderzoeken door een huisarts, sportfysiotherapeut of sportarts.

Lees meer over de enkelblessure

Hamstringblessure

Heb je na een sprint, trap, sliding of spagaat plots last van een hevige pijn aan de achterzijde van je been? En wordt de pijn erger wanneer je je hamstring aanspant of rekt? Dan is de kans groot dat je hamstring geblesseerd is. Na een paar dagen zie je soms een blauwe plek ontstaan.

  • De eerste twee dagen pas je de ICE-regel Ontlast je hamstring, koel hem en pas eventueel een drukverband toe.
  • Rustig wandelen mag. Lukt dit niet, probeer dan een aantal keer per dag je hak naar je bil te bewegen terwijl je op je buik ligt
  • Eventueel gebruik je een pijnstiller. Paracetamol en Ibuprofen werken even goed. Paracetamol heeft echter minder bijwerkingen. Vermijd pijnstillende injecties in je spier.

Na twee dagen kun je beginnen met het trainen van je hamstring. Dit doe je ondermeer door het rekken en het versterken van  je spieren. Laat je daarbij begeleiden door een (sport)fysiotherapeut. Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 - 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 - 16 weken. In ernstige gevallen kan het zijn dat er een echo of een MRI gemaakt wordt. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat je hamstring volledig door- of afgescheurd is. Soms is er een operatie nodig. Het herstel duurt dan nog langer.

Lees meer over de hamstringblessure


Zoek een sportzorgprofessional