• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Venus versus Mars

Hoe is het als je als man door een vrouw voorbij wordt gereden? Dat laatste overkomt mij in een klim wel eens.
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Venus versus Mars

Hoe is het als je als man door een vrouw voorbij wordt gereden? Dat laatste overkomt mij in een klim wel eens. Dan hoor ik niet om mij heen: ‘Goed, joh! Knap gereden!’ Nee, dan is het stil in het mannenpeloton. Ik voel me oud en op mijn plek gezet. In stilte heb ik natuurlijk wel respect voor haar prestatie, want zij moet er van nature veel meer voor doen dan ik.

Indien een vrouw even hard rijden wil rijden als een man, dan moet ze er meer voor doen. Dit komt omdat ze van nature minder kracht kan ontwikkelen, de VO2max (het zuurstoftransporterend vermogen is de belangrijkste conditiegraadmeter) ligt lager en ze moet meer ballast (lichaamsvet) meedragen. Die ballast is op het vlakke niet zó van belang, maar in een klim des te meer. Een vrouw heeft van nature meer lichaamsvet. Moeder natuur heeft dit om twee redenen gedaan. De eerste is om haar natuurlijke rondingen te geven en zo aantrekkelijk te maken voor het andere geslacht. De tweede reden is dat ze een voorraad reserve-energie heeft die ze aan kan spreken als ze zwanger is en er niet genoeg voedsel voorhanden is. Die reserve-energie kan gebruikt worden om de baby te laten groeien en zorgt voor borstvoeding. Zo kan ze, ten koste van zichzelf, de volgende generatie veilig stellen.

Vetpercentage

Als je wil sporten, streef je naar een krachtstoename, VO2max-toename en vetpercentageafname. Het vetpercentage is dat deel van je lichaamsgewicht dat uit vet bestaat. De huidplooimeting is in de praktijk de betrouwbaarste methode gebleken om het vetpercentage te meten. Vet is vooral ballast; ‘dood’ gewicht, dat je mee moet zeulen. Kracht kun je trainen, evenals de VO2max (in beperkte mate). Tijdens die trainingen verbrandt je ook vet en neemt je vetpercentage af. Toch is vet niet alleen maar ballast, je moet een minimum hoeveelheid behouden als brandstof voor je vetverbrandingsysteem. Voor mannen is dat ongeveer 7% en voor vrouwen ongeveer 13%. Duiken vrouwen daaronder, dan zijn ze te mager en dat heeft gevolgen voor haar lichamelijk functioneren. Moeder natuur trekt aan de rem: er mag niet meer voortgeplant worden, omdat een kind in de buik niet meer zou kunnen groeien. Dus er vindt geen eisprong meer plaats, geen menstruatie, (gebeurt vaak al onder de 19%), botten gaan ontkalken, het afweersysteem functioneert slechter en de blessuregevoeligheid neemt toe. Streefgetallen voor het vetpercentage van recreatieve sporters bedragen bij mannen 15% en bij vrouwen 25%. Als vrouw zit je dus vast aan een hoger vetpercentage en heb je dus meer ballast. Dat extra gewicht zou voor een man betekenen dat hij een extra fiets (10% extra van gemiddeld 85 kg = 8,5 kg) mee omhoog zou moeten trappen!

Anorexia

Vrouwen zijn veel gevoeliger voor het ontwikkelen van een eetstoornis dan mannen, toch is 1 op de 10 anorexiapatiënten een man. Als je doorschiet in het verlagen van het vetpercentage, kun je anorexia nervosa ontwikkelen. Je bent dan steeds minder voor rede vatbaar en wordt dan steeds ongevoeliger voor signalen uit je omgeving dat je te mager wordt. Uiteindelijk ben je niet meer in de realiteit over de beleving van je lichaam: je ervaart jezelf nog steeds te dik en te zwaar. Er zijn ook mensen die al anorexia nervosa hebben en juist kiezen voor een duursport als fietsen om op een geaccepteerde manier gewicht te kunnen verliezen; sporten is immers gezond en daarbij hoor je magerder te worden… Als iemand in je omgeving dreigt door te schieten in het afvallen, probeer het dan bespreekbaar te maken. Vel vooral geen oordeel, beschrijf slechts wat je opvalt aan iemand. Je hebt dan de meeste kans dat zij/hij je observatie wil afwegen en, hopelijk, herkennen. Lijkt zij/hij dan verstandig te reageren: ‘Tja, dat zou je wel eens goed gezien kunnen hebben’, gaat zij/hij ook ander gedrag vertonen en stijgt het vetpercentage. Reageert diegene echter ontkennend of verandert er niets in het gedrag/vetpercentage, probeer hem/haar dan naar een professionele hulpverlener te verwijzen. Dus, vrouwelijke lezers: wees blij en tevreden met je lijf. Accepteer dat je niet zo afgetraind als een man moet zijn. Zoals je nu weet, is dat ongezond. Troost je, hoogstwaarschijnlijk is het zo (volgens inspanningsfysiologen), dat als de duurinspanning maar lang genoeg duurt, de vrouw eerder over de finish komt dan de man! Wij mannen houden de afstanden dus bewust wat aan de korte kant. Dit laatste is natuurlijk uiterst geheime Mars-informatie die nooit naar het Venus-kamp mag uitlekken!

Tekst: Rob Barthels, wielerarts

 

Fietssport magazine, maart 2011, www.ntfu.nl  
 


Zoek een sportzorgprofessional