Vraag aan de sportarts: Ik heb een hoge bloeddruk en neem bloeddrukverlagende medicatie. Welke sporten mag ik doen?

Vraag aan de sportarts: Ik heb een hoge bloeddruk en neem bloeddrukverlagende medicatie. Welke sporten mag ik doen?

16 maart 2018

Vraag aan de sportarts

Ik heb een hoge bloeddruk en neem bloeddrukverlagende medicatie. Welke sporten mag ik doen? Ik doe graag aan fitness.

Antwoord van de sportarts

Sport en bewegen is gezond, ook voor mensen met een hoge bloeddruk. Regelmatig bewegen kan de bloeddruk zelfs verlagen. Bijna alle sporten zijn geschikt bij mensen die hypertensie hebben, ook fitness. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden:

  • De bloeddruk dient eerst stabiel ingesteld te zijn.
  • Bij intensief sporten (zoals intensief fitness) of het starten van sporten na inactiviteit is bij mensen met een verhoogde bloeddruk (ook als deze onder controle is met medicatie) het advies eerst een sportmedische keuring te laten verrichten. Dit wegens een verhoogd risico op problemen tijdens het sporten.
  • Sommige medicatie kunnen invloed hebben op het sporten, maar niet iedereen ervaart dit als hinderlijk. Mocht u hier toch problemen mee hebben, bespreek dit dan met uw behandelend arts of laat u verwijzen naar een sportarts.
  • Zorg voor een goede warming up; zo kan de bloeddruk zich geleidelijk aanpassen aan de activiteit. (Kijk hiervoor op https://www.sportzorg.nl/bibliotheek/warming-up-en-cooling-down voor meer informatie).
  • Zorg voor een goede cooling down; dit voorkomt dat u last krijgt van een plotselinge bloeddrukdaling. (Kijk hiervoor op https://www.sportzorg.nl/bibliotheek/warming-up-en-cooling-down voor meer informatie).
  • Raadpleeg bij klachten altijd een arts.

Belangrijk is dat de bloeddruk stabiel is en optimaal ingesteld. Medicatie die gestart is, kan bijwerkingen geven die klachten of problemen kan geven tijdens het sporten. Verstandig is daarom om intensieve activiteiten tijdens deze periode even uit te stellen. Tot de bloeddruk optimaal ingesteld is, mag u wel gewoon in beweging blijven. Denk hierbij aan wandelen en fietsen op een rustig tempo.

Afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, andere aandoeningen en medicatiegebruik kan het zijn dat met de hoge bloeddruk er een verhoogd risico op plotse hartdood is tijdens het sporten. U kunt dit zelf bekijken op https://www.sportzorg.nl/vragenlijst-risico-plotse-hartdood of met uw huisarts bespreken. Bij een verhoogd risico kan eventueel een sportmedische keuring verricht worden door een sportarts. Hierbij krijgt u een advies op maat. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken, vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Een sportarts bij u in de buurt kunt u vinden via https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional.

Kijkt u ook eens op http://www.smamiddennederland.nl/wp-content/uploads/2014/02/ROZENBERG-Sport-hoge-bloeddruk-voor-dhr.-Koene.pdf voor meer informatie. Dit is een document van een collega die de waarden van te hoge bloeddruk heeft omschreven.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: