• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Vraag aan de sportarts: Na elke surfvakantie wordt ik na een paar dagen verkouden. Ik heb het idee dat mijn lichaam reageert op het zeewater. Zou dat kunnen? Zo ja, wat kan ik doen?

Met surfen krijg ik altijd grote hoeveelheden zeewater in mijn holtes die er na afloop vaak weer uitkomen. Wat mij opvalt is dat ik na elke vakantie na een paar dagen verkouden wordt, ontstoken holtes heb en dit vaak tot koorts aan toe. Ik heb het idee dat mijn lichaam reageert op het zeewater. Zou dat kunnen? Zo ja, wat kan ik doen?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Vraag aan de sportarts: Na elke surfvakantie wordt ik na een paar dagen verkouden. Ik heb het idee dat mijn lichaam reageert op het zeewater. Zou dat kunnen? Zo ja, wat kan ik doen?

Vraag aan de sportarts

Met surfen krijg ik altijd grote hoeveelheden zeewater in mijn holtes die er na afloop vaak weer uitkomen. Wat mij opvalt is dat ik na elke vakantie na een paar dagen verkouden wordt, ontstoken holtes krijg en dit vaak tot koorts aan toe. Ik heb het idee dat mijn lichaam reageert op het zeewater. Zou dat kunnen? Zo ja, wat kan ik doen?

Antwoord van de sportarts

Zeewater bestaat uit stoffen die niet lichaamseigen zijn, dus zoals bij alle andere allergieën kan je lichaam ook allergische reacties vertonen door veelvuldig in contact te komen met zeewater. Hier is niet zoveel aan te doen en wanneer de reacties niet te hevig zijn, zul je er gewoon mee moeten leren leven of anti-allergie geneesmiddelen moeten slikken.

Zeewater zit vol levende organismen zoals krablarven, diatomeeën, viseitjes, dierlijk plankton, allerhande kleine wormpjes... en dus ook bacteriën.

De neusholte is een ideale partyplek voor deze bacteriën. Als het zeewater er na een paar uur nog niet weg is, dan krijgen de bacteriën vrij spel om te kweken en kan je een ontstekingsreactie krijgen en ziek worden.

Een andere typische zwemmersziekte is een samenhang tussen een bacteriële infectie en een allergische reactie daarop. Je merkt het vaak op plekken waar je wetsuit of zwembroek tegen je huid heeft gezeten en de zogenaamde "rash" ontstaat. 

Naast bacteriën, kunnen er zich ook virussen schuilhouden in het zeewater. Virussen zijn een belangrijke oorzaak van zwemmer-gerelateerde ziekten. Ze zijn o.a. verantwoordelijk voor veel gevallen van gastro-enteritis, ziekte van de luchtwegen en oor-, keel- en neusinfecties. 

Omdat al het water naar zee stroomt, dus ook dat van de landbouwgebieden, bevat de zee ook pesticiden en chemische stoffen. Onderzoek wees ook al uit dat zeeën en oceanen vol zitten met plastics, zelfs tot in de kleinste organismen. 

Belangrijkste is dat je na elke surfsessie alles zoveel mogelijk wegspoelt met kraanwater. Je kan onder de douche het beste ook je neusholtes, oorholtes en je mond/keel even spoelen/gorgelen om zeker te zijn dat er geen zeewater achterblijft. Het beste kan je dit doen met warm water, zodat alles even uitzet en het zeewater gemakkelijk uit de holtes weg kan.

Kijk verder eens op deze pagina voor meer informatie over behandeling van bijholte ontstekingen.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.


Zoek een sportzorgprofessional