Vraag aan de sportarts: Na het fietsen heb ik irritatie aan het zitvlak. Rode bultjes en roodverkleuring. Wat kan ik hier aan doen?

Vraag aan de sportarts: Na het fietsen heb ik irritatie aan het zitvlak. Rode bultjes en roodverkleuring. Wat kan ik hier aan doen?

22 juni 2018

Vraag aan de sportarts

Na het fietsen heb ik irritatie aan het zitvlak. Rode bultjes en roodverkleuring. Wat kan ik hier aan doen?

Antwoord van de sportarts

Het zitvlak is een zwaar belast onderdeel bij fietsers, irritatie komt regelmatig voor. Soms ontstaan zelfs onderhuidse infecties.

Een aantal tips die dit soort problemen kunnen voorkomen zijn:

  • Kleding: Draag een goed passende fietsbroek zonder irriterende randjes en draag deze zonder onderbroek. Was de broek na elk gebruik. Er zijn verschillen in kwaliteit van de zeem in de fietsbroeken, het is het waard om eens een andere broek te testen. 
  • Zadel: Zorg voor een goed zadel dat bij je past. Het zadel moet breed genoeg zijn om de zitbotjes de druk tijdens het fietsen te kunnen laten opvangen. Dit verschilt tussen mannen en vrouwen en ook per persoon. Een fijn zadel voor de één, kan vreselijk zijn voor de ander. Een fietsspeciaalzaak kan advies geven of u kunt dit laten opmeten bij een dynamische fietspositie meting bij een sportarts.
  • Hygiëne. Vermijd scheren van het haar in het zadelgebied, hierdoor kunnen sneller irritaties en ook cystes ontstaan. Houdt geïrriteerde huid droog en schoon. Gebruik geen geparfumeerde middelen en draag katoenen ondergoed. Als de huidirritaties open zijn, gebruik dan een desinfecterend middel en laat nattende plekken indrogen. Verzorg irritaties eerst, voordat er nieuwe fietstochten ondernomen worden.
  • Crème:  Invetten of insmeren om irritatie te verkomen kan helpen, maar zal verschillen per persoon en de omstandigheden. Vaseline of sudo-crème blijven goed zitten tijdens een fietstocht. Vergeet niet de fietsbroek direct erna te wassen.
  • Houding: Ten slotte kan de houding op de fiets ook invloed hebben op de drukverdeling en wrijving van het zitvlak. Een verkeerde techniek of vermoeidheid spelen hierin een grote rol. Bij een in wielrennen gespecialiseerde sportarts kan een uitgebreide analyse gedaan worden en kunnen hierbij adviezen gegeven worden. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een sportarts. Voor een sportarts bij u in de buurt, kijkt u op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional.

Laat de huisarts beoordelen bij twijfel over de bultjes, bijvoorbeeld als de irritatie niet afneemt na rust en verzorging of wanneer er zwellingen bij ontstaan.

Kijk ook eens op www.sportzorg.nl/sporttakken/wielrennen/algemeen-wielrennen/zitvlakverzorging en op www.sportzorg.nl/_asset/_public/Files/FED2195.pdf.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: