Vraag aan de sportarts: Pijn in enkel tijdens hardlopen. Wat kan ik doen?

Vraag aan de sportarts: Pijn in enkel tijdens hardlopen. Wat kan ik doen?

23 maart 2018

Vraag aan de sportarts

Ik heb sinds een week pijn aan mijn enkel tijdens hardlopen. De pijnklachten verminderen niet. Wat kan ik doen?

Antwoord van de sportarts

Pijnklachten in de enkel tijdens het hardlopen kunnen op de korte termijn het beste worden behandeld met relatieve rust, dus alleen hardlopen binnen de pijngrenzen! Als alternatieve sport is fietsen vaak mogelijk.

Zonder zwikmoment (trauma) ligt de oorzaak vaak bij overbelasting waarbij de volgende factoren van belang (kunnen) zijn:

  • trainingsopbouw, omvang en intensiteit
  • kwaliteit hardloopschoenen en/of ongunstige voetafwikkeling zoals overpronatie
  • enkelblessure in het verleden
  • leeftijd
  • mobiliteit en stabiliteit van het lichaam
  • etc

Als rust onvoldoende werkt, kunt u overwegen een sportfysiotherapeut te raadplegen. Bij twijfel over de kwaliteit/steun van uw hardloopschoenen adviseer ik u naar een hardloopspeciaalzaak te gaan. Mochten de klachten aanhouden kan i.s.m. fysiotherapeut en huisarts verwezen worden naar de sportarts. Zo nodig zet de sportarts aanvullende diagnostiek in, zoals een röntgenfoto, echo of een MRI-scan. Vanuit de medische diagnose volgt vervolgens een trainingsadvies op maat.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: