Vraag aan de sportarts: Wanneer het warm weer is, krijg ik last van warmte-uitslag. Hoe is dat te voorkomen en wat zijn tips om het te behandelen?

Vraag aan de sportarts: Wanneer het warm weer is, krijg ik last van warmte-uitslag. Hoe is dat te voorkomen en wat zijn tips om het te behandelen?

27 juli 2018

Vraag aan de sportarts

Wanneer het warm weer is, krijg ik last van warmteuitslag. Hoe is dat te voorkomen en wat zijn tips om het te behandelen?

Antwoord van de sportarts

Wanneer zweet niet goed afgevoerd kan worden door druk op de huid, kan warmte-uitslag ontstaan. Het zoute zweet irriteert de huid en rode plekken met soms ook bultjes of vochtblaasjes kunnen ontstaan. Deze uitslag kan soms vervelend jeuken, branden en soms ook pijnlijk zijn.

Warmte-uitslag ontstaat veel tussen huidplooien (onder de borsten, buikplooien, tussen de billen) en onder strakke kleding (steunkousen, sportkleding).

Twee belangrijkste regels om warmte uitslag te voorkomen:

  • Vermijd overmatig zweten.
    Zoek verkoeling indien mogelijk. Dit kan aircondtioning zijn, maar ook een koel kompres of koud voetenbad. Probeer sportieve activiteiten op koelere momenten in te plannen.
  • Voorkom irritatie van de huid.
    Draag bij warm weer luchtige, ademende en niet te strakke kleding. Vermijd irriterende zepen of producten met parfum. Was/douche en verschoon de kleding na sporten of veel zweten. Dep de huid droog met een schone handdoek.

Indien er al sprake is van uitslag, gelden ook de bovenstaande adviezen. Aanvullend  kan een neutrale zalf gebruikt worden (Vaseline-cetomacrogolcreme). Bij hardnekkige uitslag kan de (huis)arts een sterkere crème voorschrijven.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: