• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Helm op bij wintersporten voorkomt ernstig hoofdletsel

Jaarlijks 100 wintersporters met ernstig hoofdletsel voor behandeling in ziekenhuis

 

 

 


Jaarlijks 100 wintersporters met ernstig hoofdletsel voor behandeling in ziekenhuis

Met een klap op de Kop van Jut startte Olympisch kampioene snowboarden Nicolien Sauerbreij de actie ‘Gebruik je kop, helm op’. De actie is een initiatief van Consument en Veiligheid en de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Het doel is snowboarders en skiërs stimuleren een skihelm te dragen om ernstig hoofd- en hersenletsel te voorkomen.

Jaarlijks worden in ons land circa 100 wintersporters in ziekenhuizen behandeld met ernstig hoofdletsel. Het werkelijk aantal Nederlandse wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt in het buitenland ligt met zekerheid hoger. Maar omdat ziekenhuizen in de populaire wintersportlanden geen registratie van specifieke letsels bijhouden, is hier helaas geen uitspraak over te doen.

Hoofd- en hersenletsel is een ernstige blessure die langdurig hinder oplevert. De belangrijkste gevolgen zijn: concentratieverlies, minder goed geheugen, snellere vermoeidheid en chronische hoofdpijn.

Topsporters ondersteunen actie

Olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij steunt de actie van harte. "Boarden of skiën zonder helm is voor mij absoluut No-Go! Je kan zelf nog zoveel ervaring hebben, maar belangrijk is dat wintersporters zich realiseren dat anderen dat misschien nog niet hebben. En uiteindelijk deel je wel dezelfde piste."

Kop van Jut

In de wintermaanden komen de bezoekers van de populaire indoor skibanen in Nederland een winterse Kop van Jut tegen. Door een klap op deze Kop van Jut te geven, kunnen wintersporters zelf zien wat de gevolgen van een val op je hoofd zijn als je geen bescherming gebruikt. Van de klap op de Kop wordt een foto gemaakt, die je ter plekke kunt doorsturen naar je vrienden op Facebook en
Hyves. De actie verwijst naar de website www.gebruikjekop.nl, waar meer tips staan over het dragen en kopen van een helm.

Sneller dan een brommer

"Tijdens de afdaling ga je vaak nog sneller dan op een brommer. En als je daar op rijdt, zet je ook uit veiligheidsreden een helm op. Waarom dan niet bij wintersport?" aldus Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging. "In veel landen is een helm op de piste verplicht voor kinderen tot en met 14 jaar. Verstandige volwassenen zouden het voorbeeld van de kinderen moeten volgen en een helm
gaan dragen”.

Bron: Persbericht Consument en Veiligheid, 15 december 2010


Zoek een sportzorgprofessional