• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

De ademhaling tijdens het hardlopen: Hijgend en puffend je hardlooprondje starten

Paul heeft bij het begin van het hardlopen last van een hevigere ademhaling waar hij minder controle over heeft. Als hij langer loopt krijgt hij steeds meer controle over zijn ademhaling. Hij vraagt zich af hoe dat kan en of dit vaker voorkomt. Deze vragen stelde hij aan de sportarts. In dit artikel worden de antwoorden gegeven. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
De ademhaling tijdens het hardlopen: Hijgend en puffend je hardlooprondje starten

Vraag van Paul: Mijn ademhaling lijkt heviger en minder controle aan het begin van mijn hardlooprondje dan in het midden en aan het einde. Denkt u dat mijn longen zich beter ontplooien als ik opgewarmd ben? Komt dit vaker voor bij hardlopers?

Het antwoord van de sportarts:

Het lichaam is een geïntegreerd systeem dat in zijn versnelling schiet wanneer je start met hardlopen en de energiebehoefte van je spieren dus toeneemt. Het aansturende systeem verhoogt je hartslag om meer zuurstofrijk bloed naar de beenspieren te vervoeren en verhoogt je ademhalingsfrequentie om meer zuurstof en koolstofdioxide uit te wisselen tussen de lucht en jouw bloed.

Wanneer je je niet inspant, doet je diafragma (de spier die je borstkas en buikholte scheidt) het meeste werk. Wanneer het diafragma zich samentrekt, wordt de lucht als het ware de longen ingezogen.

Wanneer je begint met inspannen worden de overige ademhalingsspieren actiever, waarbij ze de borstkas uitzetten om nog meer aanzuigkracht te genereren en meer ruimte te krijgen voor gaswisseling. Dit komt bij het werk van het diafragma en draagt bij aan het gevoel van de zware ademhaling tijdens en na inspanning.

Wanneer je start met hardlopen, beginnen de ademhalingsspieren hun warm-up en veroorzaken zo waarschijnlijk jouw ‘zware’ gevoel van ademhalen. Wanneer al de spieren zijn opgewarmd en goed samenwerken zal dit gevoel wegebben. Langzaam beginnen en opwarmen voor het begin van je hardlooprondje of voor je een bepaalde snelheid wilt lopen, kunnen dit gevoel verminderen.

Eén puntje, omdat ik je leeftijd, medische en sportvoorgeschiedenis niet ken: borstkasklachten veroorzaakt tijdens de warming-up door het hart kunnen zich ook  in een vroeg stadium als een zware ademhaling openbaren. Dit voelt echter meer als een beklemmend gevoel onder het borstbeen wanneer je start met je inspanning, of een onvermogen om je snelheid op te pikken aan het begin van de inspanning. Dit gaat vaak ook beter als je opgewarmd bent. Het is niet altijd gemakkelijk om het verschil te voelen tussen een normale ‘warm-up’ ademhaling en de ademhaling die gerelateerd kan zijn aan het hart. Mocht je twijfelen, bezoek dan altijd je (sport)arts om te bespreken of verder onderzoek nodig is.


Zoek een sportzorgprofessional