• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Kan je kind met een gebroken neus skiën?

Een gebroken neus, maar wel gaan skiën? Dat is de vraag waar Eva mee zit. Haar dochter liep onlangs een gebroken neus op. Kan een skivakantie dan kwaad?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Kan je kind met een gebroken neus skiën?

De negen-jarige dochter van Eva heeft tijdens de gymles haar neus gebroken. Bij hockey in de les kreeg zij een hockeystick tegen haar neus. 
De KNO-arts constateerde dat de neus gebroken was, de neus was erg gezwollen, bloedde en stond scheef. Volgens de KNO-arts was het tussenschot niet gebroken. De arts heeft er ook voor gezorgd dat de neus weer rechtgezet is.

Binnenkort gaan wij met ons gezin skiën en van de KNO-arts mag zij gaan skiën. Maar bij Eva is er twijfel. Haar dochter moet tenslotte een skibril of zonnebril op. 
Het advies van de KNO-arts was dat één kant van haar neus goed stevig vast zat, maar de andere kant zit minder vast en daar mag niet aangekomen worden.

Vanwege de twijfel wilde Eva het advies van de sportarts of haar dochter mag gaan skiën. De bril rust namelijk op de plek waar de breuk zit.

Het advies van de sportarts

Het advies van de sportarts aan Eva is om te kijken wat wel en niet gaat. Als het dragen van een bril te pijnlijk is, wat goed kan, dan is het advies om de bril niet te gebruiken. 
Indien het dragen van de bril goed te verdragen is, dan is het niet nodig om je zorgen te maken over het verplaatsen van de breuk.
In het algemeen is de stand van de neus na het rechtzetten namelijk redelijk stabiel. De druk die een (ski-)bril geeft is in dat geval niet zo groot dat die de positie van de neus zal veranderen.

Met betrekking tot het skiën is het advies om hier zelf praktisch mee om te gaan. Probeer het skiën gewoon en kijk of jouw dochter het zelf leuk vindt of niet. Het al dan niet leuk vinden is voor kinderen van die leeftijd een zeer belangrijk criterium. Pijn en hinder van een gebroken neus zijn niet leuk. De andere kant is dat wanneer ze plezier heeft, ze vrijwel zeker geen pijn, hinder en schade zal ondervinden. 

Als laatste is het van belang om zelf in te schatten wat voor type kind jouw dochter is. Is ze het type wildebras, dan kan je beter voorzichtiger zijn in wat je wel en niet toestaat. Is het een rustig en zelfbewust kind, dan weet ze zelf best wel wat ze wel en niet kan. Je kan de touwtjes dan wat meer laten vieren.

Wil je meer tips voor het skiën? Bekijk dan onze skipagina.
Ga jij skiën met jouw gezin? Ga dan goed voorbereid op reis. De tips voor skiën met kinderen over voorbereiding en materiaal en over pisteregels en weersomstandigheden.


Zoek een sportzorgprofessional