• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Lopersknie bij een wielrenner

Een fanatiek sporter heeft sinds hij gestart is met wielrennen een stekende pijn aan de buitenkant van zijn knie. Wat het is en wat hieraan gedaan kan worden lees je in dit artikel.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Lopersknie bij een wielrenner

Een fanatiek sporter, heeft op een goed niveau voetbal gespeeld, veel getennist en geskied, is onlangs gestart met wielrennen. Zoals hij zelf zegt: "In voorbereiding op de ouderdom, want het is lichamelijk minder belastend.".

Juist tijdens het wielrennen speelt een vervelende klacht op. Tijdens het fietsen krijgt hij pijn aan de buitenkant van zijn rechterknie. Na ongeveer 35 kilometer fietsen speelt een stekende pijn op. Dit probleem speelt nu ongeveer anderhalf jaar. In deze periode heeft hij ook een rustperiode ingebouwd van drie maanden. Na deze periode van rust is hij weer rustig gaan fietsen. Na een rondje van 32 kilometer kon hij van de pijn niet meer traplopen. 
Dit speelt enkel na het fietsen, bij het voetballen (wat nog steeds actief beoefend wordt) is er geen last. De sporter vraagt zich af wat zijn klacht is en wat hij hier aan kan doen.

Antwoord van de sportarts:

De klacht zoals beschreven wordt klinkt als een lopersknie. Dit kan ook bij wielrenners voorkomen.
Bij een lopersknie schuurt een pees die aan de buitenzijde van het bovenbeen naar het onderbeen gaat langs het uitstekende bot, daardoor ontstaat irritatie. 
De oorzaak van de loperknie ligt waarschijnlijk in een niet goede afstelling van de fiets(-plaatjes), mogelijk in combinatie met je bouw (bijvoorbeeld O-benen).

Bij een dergelijke klacht is een advies op maat niet te geven. Wat je zou kunnen doen is het aanpassen van de zadelhoogte, zowel wat hoger als lager. Ook zou je de stand van de schoenplaatjes kunnen aanpassen, de knie wat meer naar buiten sturen. 

Indien het aanbrengen van deze wijzigingen niet werkt is het verstandig om contact op te nemen met een sportarts die een dynamische fietspositie analyse uitvoert. 

Klik om een afspraak met een sportarts te maken.

Bron: sportarts Valentijn Rutgers
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: http://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportarts.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

Sportarts Valentijn Rutgers is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.


Zoek een sportzorgprofessional