• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Met dit stappenplan bereik ook jij jouw fitness doelen!

Vol goede moed ga je naar de sportschool, maar na verloop van tijd haak je verveeld af. Hoe kan dit en wat kan je er aan doen? In dit artikel geeft de sportpsycholoog tips om jouw doelen te bereiken.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Met dit stappenplan bereik ook jij jouw fitness doelen!

We kennen de positieve effecten van fitness. Het helpt om af te vallen, verlaagt het riciso op hart- en vaatziekten en kan onwijs leuk zijn. Daarnaast is het ook een sociale aangelegenheid en heeft het positieve effecten voor mensen met een depressie. Genoeg redenen om naar de sportschool te gaan, zou je denken. Waarom zien we toch dat veel mensen vol goede moed beginnen, maar snel weer verveeld zijn en afhaken? Herken je dit? Daar gaan we iets aan doen!

Motivatie is het eerste waar we aan denken. Maar wat is motivatie? En hoe kan je motivatie vasthouden?

Wat is motivatie?

Motivatie wordt gedefinieerd als de richting en de intensiteit van jouw inzet om iets te bereiken. De richting staat voor datgene dat ons interesseert en de intensiteit geeft aan hoe hard we bereid zijn ervoor te werken.

Verschillende soorten focus

We kennen allemaal de spierbundel in het krachthonk die met de zwaarste dumbells wil trainen. Hij heeft een focus op de uitkomst. Hij focust zich op de vergelijking met anderen en daar is zijn gevoel van eigenwaarde van afhankelijk. Aan de andere kant kennen we ook de mensen die zich focussen op hun eigen progressie, bijvoorbeeld door steeds langere setjes te doen of door met zwaardere gewichten te trainen. Hierbij ligt de focus op de taak en is het gevoel van eigenwaarde niet afhankelijk van een ander. Je voelt je goed over jezelf door jezelf continu te blijven verbeteren. Dit werkt motiverender, omdat je hier zelf meer controle over hebt.

Waardoor gemotiveerd?

Een ander onderscheid dat we maken in motivatie is extrinsieke en intrinsieke motivatie. Mensen die extrinsiek gemotiveerd zijn sporten niet voor zichzelf, maar voor een beloning of de waardering van anderen. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn sporten wel voor zichzelf, bijvoorbeeld omdat ze zich daar lekker bij voelen en weten dat het goed voor ze is. Uiteindelijk zorgt de intrinsieke motivatie ervoor dat je er meer plezier in hebt en meer vertrouwen ervaart. En iets dat je leuk vindt en vertrouwen geeft is makkelijker vol te houden!

Nu weet je wat motivatie is. Maar hoe blijf je gemotiveerd?

Stel goede en uitdagende doelen

Doelen stellen is essentieel als je iets wilt bereiken. Het zorgt ervoor dat je weet waarom je iets doet, helpt je te focussen op de belangrijke zaken en vergroot daardoor je inzet. Maar met de juiste doelen kan je ook je zelfvertrouwen een enorme boost geven.

Een goede manier om doelen te stellen is de SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Actie, Realistisch en Tijdsgebonden.

Wees dus specifiek en bepaal precies wat je wilt bereiken. Zorg dat je kunt meten of je doel bereikt is. Neem in je doel op welke acties je gaat ondernemen. Stel je doel zo dat het realistisch en uitdagend voor je is. Als je te hoge, onrealistische doelen stelt en deze logischerwijs niet haalt, werkt dit demotiverend en kan je een deuk oplopen in je zelfvertrouwen. En geef jezelf een bepaalde tijd om aan het doel te werken, zodat je weet hoelang je ermee bezig bent!

Om je op weg te helpen heb ik een stappenplan voor je gemaakt zodat ook jij de goede doelen kan stellen die je helpen de motivatie vast te houden:

 

  1. Maak een lijst met mogelijke doelen. Richt je daarbij op doelen die binnen jouw controle liggen (focus op de taak) en probeer jezelf intrinsiek te motiveren (je doet het voor jezelf, niet voor iemand anders).
  2. Formuleer je doelen positief en focus je op de dingen die je WEL wilt bereiken.
  3. Selecteer de doelen die voor jou het meest belangrijk zijn.
  4. Check of je de doelen juist hebt gesteld aan de hand van de SMART-methode.
  5. Zorg dat de doelen onderdeel zijn van je training. Je kan ze doorspreken met de fitnesstrainer die voor jou een programma opstelt of je kan ze opschrijven en op een prominente plek in huis hangen zodat je ze vaak ziet.
  6. Leg je doelen vast en evalueer ze regelmatig. Zo kun je bijhouden of je doelen nog steeds realistisch en uitdagend zijn.

Bron: sportpsycholoog Muriël Romijn 
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportdiëtist op: http://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportpsycholoog.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

Sportpsycholoog is lid van de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN).

 

www.bestof-you.com


Zoek een sportzorgprofessional