• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportpodotherapeut en sportpodoloog, wat is het verschil?

De sportpodotherapeut en sportpodoloog, je komt ze vaak tegen. Maar wat is het verschil tussen deze twee professionals? Dat leggen wij vandaag uit.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sportpodotherapeut en sportpodoloog, wat is het verschil?

Je komt ze regelmatig tegen: de sportpodotherapeut en de sportpodoloog.
Maar wat is nu precies het verschil? Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde opleidingstitel in de wet BIG.  Het uitvoeren van curatieve (genezende) handelingen zijn daarmee voorbehouden aan de (sport)podotherapeut.
De podoloog mag zich alleen richtingen op verzorging en/of preventie.

Een podotherapeut mag zich alleen zo noemen als hij in het bezit is van een bachelor degree na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding op de Fontys Hogeschool of de Saxion Hogeschool.

De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding (soms op HBO niveau) of  een cursus gevolgd en soms zijn het fysiotherapeuten die er een cursus bij hebben gedaan. Echter, even zo vaak komt het ook voor dat iemand die in een sportschoenen winkel werkt, zich sportpodoloog noemt.

Wat is een sportpodotherapeut?

Sportpodotherapie is een specialisatie binnen de podotherapie. Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van “de sport” erg belangrijk. Iedere sport kent zijn eigen bewegingen, schoeisel, atributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure, bv. overbelasting van de achillespees, voorkomen bij een tennisser, turner of wielrenner. De begeleiding is echter bij alle drie verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men het gebruikte sportschoeisel bekijkt, dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje. Een “one-size-fit-all” behandeling bestaat dan ook niet. Een sportpodotherapeut kent “de sport” en stemt de begeleiding af op uw situatie.

Kan ik alleen met voetproblemen bij een sportpodotherapeut terecht?

Nee, ook voor klachten aan de benen, knieën, heup en (lage) rug kunt u bij de sportpodotherapeut terecht. Een voet beweegt nooit alleen maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen kan de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. Uw sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van uw klacht zodat deze behandeld kan worden.

Ik heb geen klachten heeft consultatie van een sportpodotherapeut dan zin?

Vaak kwamen mensen pas bij de sportpodotherapeut terecht als er klachten waren. Gelukkig weten ook steeds meer sporters de sportpodotherapeut te vinden om hun blessures voor te blijven of hun prestatie te verbeteren. 
Dit wordt bereikt door het verbeteren van de voetstand/beweegpatronen.

Wat kan een sportpodotherapeut doen?

Het aanmeten van sportinlays, het analyseren van uw (hard)looppatroon en het geven van blessurepreventie-adviezen zijn enkele voorbeelden hiervan
De sportpodotherapeut zal zich steeds richten op de bewegingen die voor uw sport belangrijk zijn, het schoeisel en de “kaders” van de sport. De behandeling of adviezen worden hierop afgestemd.

Inlays bij sporters

Inlays worden al zo’n 150 jaar voorgeschreven voor het behandelen van verschillende klachten van de voet, benen en onderrug. Bij het behandelen van overbelastingsklachten bij sporters worden sportinlays steeds vaker toegepast met goed succes.

Zijn sportinlays anders dan inlays voor het dagelijks gebruik?

Ja, deze zijn anders. Bekijk maar eens de grote verschillen tussen wandelen, hardlopen, wielrennen, turnen, golfen en schaatsen. Verschillende sporten met alle hun eigen bewegingen, (loop)snelheden en schoenen. Waar een sportinlay de sporter tijdens het wielrennen goed corrigeert kan deze inlay zelfs een averechts effect hebben bij gebruik in een hardloopschoen.

Wat is de juiste sportinlay?

Er zijn veel verschillende soorten inlays op de markt, maar wat is nu de juiste sportinlay? Het antwoord op deze vraag lijkt voor de hand te liggen: hij moet doen waar hij voor gemaakt is. Bij een sporter kan dit inhouden dat u van uw blessure herstelt of, bij preventief gebruik, voorkomt dat er (overbelasting)blessures ontstaan. Zoals ieder persoon anders is, iedere sport zijn eigen sportspecifieke bewegingen en schoeisel kent, zo is ook de sportinlays niet “standaard”. De sportinlay dient afgestemd te worden op uw persoon, sportbeoefening en sportschoeisel.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Vanaf 1 juni 2011 is de sportpodotherapeut vrij toegankelijk en is een verwijzing niet meer noodzakelijk.

Wordt sportpodotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Voor een overzicht
verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden, deze zijn meestal ook op de website van uw zorgverzekeraar vermeld.

Waar vind ik een sportpodotherapeut?

Een erkend sportpodotherapeut heeft de postbachelor sportpodotherapie met succes gevolgd.

Sportpodotherapeuten worden gecertificeerd door de SCAS. De SCAS houdt zich sindsdien bezig met het onpartijdig vaststellen van de vakbekwaamheid van professionals die zich richten op de begeleiding van sporters en de behandeling van sportblessures, alsmede het onpartijdig vaststellen van de kwaliteit van instellingen, van producten en van opleidingen voor professionals in de sportgezondheidszorg.

Kijk voor meer informatie over het werk van de sportpodotherapeut op: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportpodotherapeut
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

Bron: Nederlandse Vereniging van Sport Podotherapeuten


Zoek een sportzorgprofessional