• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Tips voor schaatsen op natuurijs

Met de kou in de lucht wordt druk gespeculeerd over schaatsen op natuurijs. Om jezelf alvast goed voor te bereiden op het mogelijke natuurijs vind je in dit artikel tips voor het schaatsen op natuurijs.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Tips voor schaatsen op natuurijs

Wat kun je doen als je door het ijs zakt en onder het ijs terecht komt en welke voorbereidingen zijn essentieel als je wilt gaan schaatsen op natuurijs?

Wat kun je nog doen als je door het ijs zakt en onder het ijs terecht komt?

Is er sprake van veel sneeuw op het ijs? Zwem dan naar lichte plekken toe onder het ijs om een wak te vinden.
Is het ijs sneeuwvrij? Zwem dan juist naar plekken toe die donker zijn om een opening in het ijs te vinden.

Belangrijke tips als je wilt gaan schaatsen op natuurijs

1. Vraag je lokale ijsclub of het natuurijs sterk genoeg is.
De kwaliteit van het natuurijs verschilt per regio. Het beste is om je lokale ijsclub of schaatsclub te vragen of je op het natuurijs kunt schaatsen.

2. Ga niet schaatsen als het al donker is.
Als het buiten donker is, kun je slecht en zwak ijs niet herkennen en mocht je door het ijs zakken, kun je in het donker je niet oriënteren.

3. Ga niet alleen het ijs op.
Mocht er iets gebeuren dan kan iemand je helpen en/of alarm slaan.

4. Neem een veiligheidsset mee.
Een veiligheidsset voor gebruik op natuurijs bestaat uit een ijspriem en een werpkoord. De set is compact, licht en weegt nog geen 120 gram. De set is te koop bij de meeste sportspeciaalzaken en bij de Stichting Veilig Natuurijs.

5. Laat je schaatsen slijpen.
Als schaatsen lange tijd niet zijn gebruikt, zullen ze bot zijn. Met botte schaatsen heb je minder controle en een grote kans dat je vervelend valt.
Schaatsen slijpen kan bij de meeste sportspeciaalzaken en ijsbanen.

6. Bescherm je met producten die er voor zijn gemaakt.
We noemen handschoenen, polsbeschermers en een helm om je hoofd te beschermen bij een val. Deze maatregelen zorgen er voor dat als je valt de kans op ernstig letsel aanzienlijk minder is.

Meer informatie over een goede voorbereiding bij schaatsen en het voorkomen van schaatsblessures is te vinden op www.voorkomblessures.nl. Hier kun je als schaatser testen hoe het zit met jouw kennis over het voorkomen van blessures bij schaatsen, De adviezen op deze website zijn samengesteld in samenwerking met de KNSB.

Schaatsers zijn gewaarschuwd!

Dat schaatsen naast de pret ook een keerzijde kent, is duidelijk als wordt gekeken naar het aantal ongevallen. Schaatsen is een sport met een heel grote kans op een acute blessures door een val. Per 100.000 uur dat er geschaatst wordt, behandelen de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen 77 schaatsblessures. Voor sport algemeen is dat veel geringer, namelijk 8,6 blessures per 100.000 sporturen.

Uit recent onderzoek van www.voorkomblessures.nl blijkt dat in periode 2006-2010 zich gemiddeld per jaar 6.900 schaatsers hebben gemeld op een SEH afdeling van een ziekenhuis met een blessure. Hiervan zijn in deze periode jaarlijks 480 schaatsers in het ziekenhuis opgenomen.

Omdat niet elke winter natuurijs kent, wisselt het aantal blessures jaarlijks sterk. Zo zijn tijdens de strenge vorstperiode 2008/ 2009 naar schatting 13 duizend schaatsers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. De kosten van de blessures in deze korte en strenge vorstperiode zijn geschat op € 16 miljoen medische kosten en € 40 miljoen aan verzuimkosten.

De helft van de behandelde schaatsers loopt een fractuur op. Een derde van de schaatsblessures is een polsbreuk. Vier procent wordt behandeld in verband met hersenletsel, waaronder een dertigtal schaatsers met ernstig schedel/ hersenletsel.

Vrouwen (57%) lopen vaker een schaatsblessure op. Bij een derde van alle behandelingen op de SEH afdeling is de schaatser in de leeftijd van 5 tot en met 14 jaar. Het grootste aantal ziekenhuisopnamen (80 per jaar) is terug te zien in de leeftijdsgroep 60 tot en met 64 jaar.

Op www.voorkomblessures.nl is in 3d animaties van het lichaam te zien wat er precies gebeurt als je met je pols of hoofd op het ijs valt.

Klik voor alle informatie over schaatsblessures.


Zoek een sportzorgprofessional