• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Trainingsschema’s zijn dé sleutel tot een succesvolle hardloopprestatie.

Trainingsschema’s zijn dé sleutel tot een succesvolle hardloopprestatie. Sportarts Steef Bredeweg geeft antwoord. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Trainingsschema’s zijn dé sleutel tot een succesvolle hardloopprestatie.

Sportarts Steef Bredeweg op UMCG.nl: Ik ben het niet eens met de stelling. Op het internet staan talloze trainingsschema’s die je kunnen helpen bij de voorbereiding van een hardloopevenement. Ze zijn er voor beginners en  gevorderden en voor meerdere afstanden. Veel schema’s zijn gebaseerd op de ‘tien procent regel’. Dit houdt in dat er elke week tien procent belasting toegevoegd mag worden aan een trainingsprogramma. Bijvoorbeeld: loopt iemand drie maal per week vijftien minuten hard, dan mag deze persoon de week erop in totaal ongeveer 50 minuten lopen.”

“Opvallend is dat er in de wetenschappelijk literatuur geen onderbouwing bestaat voor deze methode. In een onlangs verschenen onderzoek naar risicofactoren en blessures lijken duur, afstand en frequentie van het hardlopen geen relatie te hebben met het ontstaan van blessures. Toch wordt algemeen aangenomen dat teveel lopen in een te korte tijd of te weinig tijd nemen voor herstel, leidt tot overbelasting.”

“Wat we wel zeker weten: ieder lichaam kan in principe hardlopen en bijna ieder orgaan in ons lichaam is belast- en trainbaar. Als een lichaam een trainingsprikkel krijgt, bijvoorbeeld een hardlooptraining, dan zal direct daarna de belastbaarheid van het lichaam afnemen en is er rust nodig. Het lichaam zal zich herstellen en ervoor zorgen dat het na enige tijd sterker wordt en dezelfde belasting beter aankan.  Het heeft gewoonweg tijd nodig om zich aan te passen.”

“Hoeveel, dat is lastig te zeggen. De ene mens is beter en sneller belastbaar dan de andere. Hoe dit precies komt, weten we niet, mogelijk is dit genetisch en evolutionair bepaald. Mijn advies: bereid je voor op je eigen manier. Wil je meedoen aan een ‘korte’ afstand tussen de vier en acht kilometer, zoals de 4 Mijl, dan heb je meestal twee tot drie maanden nodig om je goed voor te bereiden. Luister in die periode vooral naar je lichaam. Vaar niet (alleen) op een hardloopschema, vaar vooral op je gevoel.”

Bron: UMCG.nl.


Zoek een sportzorgprofessional