Druk op ogen

Sinds ongeveer zeven maanden krijg ik hoofdpijn tussen mijn ogen als ik duik. Soms voelt het dan of mijn ogen eruit komen. Het gebeurt meestal direct bij de afdaling, maar andere keren krijg ik het pas na drie kwartier duiken. De KNO-arts en de neuroloog konden niets vinden en weten er verder geen raad mee. Kun jij me helpen? We gaan met de duikclub naar Egypte en ik zou het erg jammer vinden als ik niet mee kan.

Antwoord:

De beschreven verschijnselen passen goed bij klaringsproblemen van de voorhoofds- en kaakholtes. Tijdens de afdaling wordt lucht samengeperst. De holtes moeten dan geklaard worden om de druk erin gelijk te maken aan de omgevingsdruk. Als dit niet goed lukt, ontstaan zogenaamde ‘squeeze’-verschijnselen. Dit kan gepaard gaan met pijn en bloedverlies uit de neus. Soms zijn poliepen in de bijholtes de reden voor het probleem, deze moeten dan verwijderd worden. In andere gevallen zijn slijmvliesveranderingen verantwoordelijk voor een minder goede luchtpassage. Medicijnen helpen de slijmvliezen tot rust te komen, waarna je meestal weer goed kunt klaren. Ik adviseer je daarom een afspraak te maken met een sportduikkeuringsarts bij jou in de regio.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: