Hepatitis

Op tv zag ik laatst dat hepatitis makkelijk doorgeven wordt. Hoe zit dat met de overactieve checkdive in risicolanden. Dan moet je buddybreathen met de divemaster, maar je weet niet wat hij of zij onder de leden heeft?

Antwoord:

Er bestaan verschillende vormen van hepatitis (leverontsteking). Mensen krijgen het meest te maken met hepatitis A. Je kunt het oplopen in landen waar men het met de hygiëne niet zo nauw neemt. Via ontlastingsresten in voedsel of water (ijsblokjes!), krijg je de ontsteking binnen. Los van goed opletten wat je eet en drinkt, kun je je hiertegen laten inenten. De andere vormen van hepatitis worden voornamelijk via bloedcontact overgedragen. Ook hiertegen kun je je laten inenten (hepatitis B). Het gevaar voor het oplopen van hepatitis door buddybreathen acht ik zeer minimaal. Overigens is het natuurlijk aan te bevelen een octopus te gebruiken en niet afhankelijk te zijn van een enkele ademautomaat.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: