Massage

Een Belgische duikinstructeur vertelde me recentelijk dat het onverstandig is gemasseerd te worden binnen drie uur na een duik. Is dit correct? En zo ja, welke ongewenste neveneffecten heeft de massage dan?

Antwoord:

Het idee achter dit advies is dat opgeslagen stikstof in de weefsels makkelijker vrij komt door massage. Door te masseren bevorder je de doorbloeding ter plekke en komt de stikstof dus makkelijker vrij. Vergelijkbaar is het advies om niet onder een hete douche te gaan staan na het duiken. Het is onduidelijk of dit werkelijk een probleem is. Na een duik binnen de limieten voorzie ik geen problemen, maar bij meerdere duiken per dag gedurende opeenvolgende dagen kan het wel gaan spelen.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: