Niertransplantatie

Twee jaar geleden onderging ik een autogene niertransplantatie in verband met fibromusculaire dystrofie. De beide nieren waren aangedaan en gescheurd met aan beide zijden een nierinfarct. Sindsdien gebruik ik Amlodipine, Coversyl en Ascal. Mijn bloeddruk is momenteel goed. Vorig jaar onderging ik een duplex-onderzoek, alles was in orde. De nierfunctie is de afgelopen jaren zelfs iets verbeterd, beide nieren samen functioneren nu als een gezonde nier. Met de Ascal mocht ik eigenlijk stoppen, maar ik ging ermee door, omdat ik er geen last van heb. Over twee maanden staat een afspraak gepland met de vaatchirurg voor controle, eerder kon ik helaas niet terecht. Maar over een maand heb ik al een duikvakantie gepland. Denk je dat mijn huidige situatie problemen oplevert bij het duiken?

 

Antwoord:

De nierslagaderen waren vernauwd door ‘verbindweefseling’ als gevolge van je ziekte. Er komt dan te weinig bloed in de nieren terecht, waardoor bloeddrukverhoging optreedt om dit tekort aan te vullen. Het bloed wordt met grotere druk door de slagaderen heen geperst, maar uiteindelijk komt er toch steeds minder bloed in de nieren door de verdergaande verbindweefseling. Dit leidt tot afsterven van bepaalde delen: een nierinfarct. Door de operatie is de bloeddoorstroming hersteld, maar er is altijd restschade. Daarbij loop je opnieuw schade op bij een hoge bloeddruk. De bloeddrukmedicijnen Amlodipine en Coveryl zorgen ervoor dat dit niet gebeurt, maar het blijft van belang dat je bloeddruk goed is en dat je geen last hebt van de bijwerkingen. Ook is het verstandig je bloedgehalte te laten controleren, omdat Coversyl een daling van je bloedgehalte kan geven. De Ascal zou ik laten staan voor je gaat duiken. De medicijnen hoeven geen problemen te geven, maar het is belangrijk dat je algehele conditie in orde is.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: