Port-a-Cath

Mijn echtgenote is net geopereerd aan borstkanker. Om de chemo gemakkelijk te laten verlopen, wordt een Port-A-Cath van Smiths bij haar ingebracht. Kan zij met dit apparaat zonder problemen duiken? En moeten we het na de behandeling laten zitten of is verwijderen beter?

Antwoord:

Bij een Port-A-Cath systeem brengt men onder de huid een reservoir in, waardoor geneesmiddelen langzaam in het lichaam komen. Met een injectie wordt de werkzame stof door een membraan geprikt. Het voordeel is dat er niet constant een infuusnaald in de ader hoeft te zitten, maar alleen een klein prikgat in de huid. Dit kan natuurlijk wel infecteren. Belangrijk is ook waarom de Port-A-Cath eigenlijk gebruikt wordt, in dit geval ter behandeling van borstkanker. Dit alleen is voor mij voldoende reden voorlopig het duiken te ontraden. De borstkanker en chemotherapie zijn zo’n aanslag op het lichaam, dat het teveel energie kost om nog veilig te duiken. Als je na de chemotherapie weer fit bent, kun je weer het water in. De Port-A-Cath is dan verwijderd.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: