Sirdalud tegen verkramping

Inmiddels duik ik vier jaar waarin ik zo’n 160 duiken logde. Op dit moment gebruik ik het medicijn Sirdalud tegen een verhoogde spiertonus als gevolg van verkramping. Dosis: drie keer per dag 2 mg. Eerst gebruikte ik clonazepam in de avond. Ik heb geen last meer van verkrampingen, behalve bij zeer hoge inspanningen en/of slaaptekort. Is er enig bezwaar om met duiken door te gaan, ook qua opleiding?

Antwoord:

Sirdalud (werkzame stof tizanidine) is een middel dat de spieren ontspant op niveau van het ruggenmerg. Het wordt gebruikt bij spasmen van skeletspieren, bijvoorbeeld bij aandoeningen van de wervelkolom of na chirurgische behandelingen aan het bewegings­apparaat. Maar ook bij aandoeningen van neurologische aard, zoals beroertes, verlammingen en multipele sclerose. Het middel geeft regelmatig bijwerkingen, waaronder slaperigheid, vermoeidheid en duizeligheid. In veel gevallen leidt het ook tot een verminderde reactiesnelheid en concentratievermogen. Dit kun je enigszins ondervangen door de dosering langzaam te verhogen. Maar al met al is het bepaald geen middel waarbij je het advies krijgt te duiken.
Daarbij is van belang te weten waar je spierverkrampingen vandaan komen. Dit alleen kan al een reden zijn het duiken af te raden. Je geeft zelf aan dat je bij wat steviger inspanning weer last krijgt, onder water kan dat levensgevaarlijk zijn. Kortom, mijn advies is: niet duiken!

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: