Vuurkoraal (2)

Ik ben op vakantie geweest naar de Dominicaanse Republiek en heb daar heerlijk gedoken. Echter bij een duik pakte ik een afgebrokkeld stukje koraal op en sneed mij hier een beetje aan. Het is nauwelijks zichtbaar. Het stukje was een soort wit koraalsteen, lijkend op de vorm van een struik zonder bladeren. Mijn vingertoppen zijn nu een week later dik, hard pijnlijk en opgezet. Weet u wat dit is? Zit er bijvoorbeeld gif in en moet ik hiervoor medicijnen nemen?


Antwoord:

Waarschijnlijk had je contact met zogenaamd vuurkoraal. Dit is geen echt koraal, maar lijkt er qua vorm wel op. Het bezit uitgebreide netelcellen die een gemeen gif uitstoten bij aanraking. Contact geeft uitgebreide blaarvorming en roodheid aan de vingertoppen. Waar sprake is van meer eeltvorming, zie je wel meer roodheid en zwelling van de huid, maar geen blaren. Direct na contact moet je de huid goed spoelen met huishoudazijn. Vervolgens dien je gedurende 17 dagen 1 tot 2 maal daags een sterke hormoonzalf zoals dermovate aan te brengen. Deze zalf is alleen op recept verkrijgbaar.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: