Zeewesp

Vorige week waren wij in Bonaire. Tijdens een duik leek het alsof ik werd aangevallen in mijn gezicht. Vanaf het oor, langs de gehele kaaklijn en tot in de mondhoek. Dit was vreselijk pijnlijk. Ik ging meteen het water uit. Volgens de heren van de duikschool was ik aangevallen door een zeewesp en moest ik 24 uur met brandzalf aan de gang. Dit verzachtte wel. Ik ben nu net een paar dagen terug in Nederland en voel nog elke dag hevige pijnscheuten op dezelfde plaats. Het lijkt op kiespijn, maar dat is het niet. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar ik voel het wel.

 

Antwoord:

Het plotseling pijnlijke gevoel dat je beschrijft, kan een aantal oorzaken hebben. Als je in aanraking bent geweest met een Caraïbische Seawasp (Carbdea alata), zijn er ook duidelijke afwijkingen op de huid zichtbaar. Je kunt langere tijd last hebben van een brandend en stekend gevoel, maar er is ook altijd roodhuid en zwelling aanwezig. In een later stadium kan er sprake zijn van littekenweefsel. De klachten die je omschrijft passen ook bij een kaakholteontsteking of bij een ontsteking van een van de kiezen. Ik raad je dan ook om contact op te nemen met je huisarts. Bij goed lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto, kan men waarschijnlijk achter de oorzaak komen. In enkele gevallen worden deze klachten ook door een prikkeling van de aangezichtszenuw veroorzaakt.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: