Wat is het?

Eigenlijk alle verwondingen aan je gebit. Dus een tand door je lip, of ernstiger. Gebitsletsel ontstaat vaak als gevolg van een bal of een stick in je gezicht. Je tanden kunnen los gaan zitten, uit je kaak raken en soms zelfs in de tandkas geslagen zijn

Wat moet je doen?

Het is heel belangrijk dat je een losse tand goed bewaart. Bijvoorbeeld in de tandkas, waarna je je kaken goed op elkaar houdt. Dit kun je doen door op een zakdoek te bijten. Wanneer dit niet lukt, kun je ‘m ook onder je tong of in een zakje met speeksel of water bewaren. Ga zo snelmogelijk naar een tandarts of een kaakchirurg, want het terugplaatsen van de tand moet eigenlijk binnen een half uur na het letsel gebeuren. Laat alles goed nakijken. Omdat een tandletsel zo opvalt, worden andere beschadigingen zoals een kaakfractuur over nog wel eens over het hoofd gezien.

Voorkomen

Simpel en doeltreffend: draag een gebitsbeschermer. Kijk op www.voorkomblessures.nl voor meer informatie over bitjes.


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: