• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

(Koel)water in de Tour de France

Op 4 juli vindt er een zeer warme start van de Tour de France plaats in ons doorgaans koele kikkerland. Drie dagen voor de start noteert de thermometer in onze achtertuin 35,5⁰C.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
(Koel)water in de Tour de France

Op 4 juli vindt er een zeer warme start van de Tour de France plaats in ons doorgaans koele kikkerland. Drie dagen voor de start noteert de thermometer in onze achtertuin 35,5⁰C. Mensen die niet actief zijn hebben dan al extra vocht nodig. Buitensporters spannen zich in en moeten dan nog meer (koel)water drinken. Hoeveel drinken wielrenners die aan de Tour de France meedoen?

Invloed klimaat op vochtbehoefte

Dat het bij warm weer voor iedereen raadzaam is om meer te drinken om het lichaam goed te koelen is logisch. Toch zijn er nog meer factoren in het weer, klimaat en landschap die invloed hebben op de vochtbehoefte. Nederland heeft een zeeklimaat met een redelijk hoge luchtvochtigheid. Daardoor voelt een hoge temperatuur al snel als erg warm en benauwd. Dat maakt ook dat het lichaam meer vocht nodig heeft om te voorkomen dat de kerntemperatuur te hoog wordt. In Frankrijk zelf zijn er globaal gezien drie verschillende klimaattypen waar de renners mee te maken hebben, namelijk zeeklimaat, landklimaat en Mediterraan klimaat. Voor alle soorten klimaat geldt dat renners bij koeler weer een lagere vochtbehoefte hebben, maar gemiddeld gebruikt een Tour de Francerenner algauw 1,5 liter vocht per uur. Toch kan dit per etappe enorm verschillen.

Lees verder


Zoek een sportzorgprofessional