• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Lage rugpijn

Lage rugpijn in het kort:

  • Lage rugpijn komt veel voor.
  • Meestal verdwijnt de pijn binnen een week.
  • Zorg dat je in beweging blijft, ga bijvoorbeeld een stuk wandelen.
  • Zo nodig mag je een pijnstiller gebruiken.

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn komt erg vaak voor. De pijn kan allerlei oorzaken hebben. Spieren, botten, gewrichten, zenuwen kunnen allen een rol spelen. Ook emoties, stress en andere psychologische factoren hebben hun invloed.

Meestal gaat de pijn snel weer over en is deze binnen een week verdwenen. Bij sommige mensen houden de klachten langer aan. Wanneer je rugpijn langer dan 12 weken duurt, wordt die door artsen chronisch genoemd. Maar dat wil niet zeggen dat het niet meer over kan gaan!

Op deze pagina wordt besproken wat je kunt doen wanneer je last hebt van rugpijn. Ook geven we aan met welke rugpijn je altijd naar een arts moet gaan. Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Neem dan contact op met een sportfysiotherapeut of sportarts.

Hoe vaak komt lage rugpijn voor?

Zo’n 85% van de mensen heeft wel eens last van lage rugpijn. Vooral mensen onder de 45 hebben er last van.

Bij welke sporten komt lage rugpijn voor?

Omdat lage rugpijn zo vaak voor komt, krijgen ook veel sporters er ooit mee te maken. De verschillende oorzaken van rugpijn bij sporters zijn vergelijkbaar met die bij niet-sporters.

Bij een sport waarbij je veel met je rug  naar achter buigt (bijvoorbeeld turnen, tennis) kan er soms een overbelastingsbreuk in een wervel ontstaan. Met name bij mensen onder de 20 komt dat voor.

Verschijnselen van lage rugpijn

De meeste mensen met lage rugpijn hebben last van een zeurende pijn onder in de rug. Deze ontstaat vaak plots, na een kleine draai- of tilbeweging. Soms trekt de pijn naar de billen of naar een been. Daarbij kan sprake zijn van een tintelend gevoel. Of een verminderde spierkracht.

In de volgende gevallen moet je altijd contact zoeken met een arts:

  • Als je pijn ontstaan is na een ongeluk of een val.
  • Als je ‘s nachts wakker wordt van de pijn.
  • Als je moeite hebt om je ontlasting op te houden.
  • Als je afgevallen bent.
  • Als je jonger dan 20 bent.
  • Als je ouder dan 45 bent en niet eerder last van je rug hebt gehad.
  • Als je klachten na 8 weken nog niet over zijn.

Hoe kan lage rugpijn vastgesteld worden?

Op basis van je verhaal en het lichamelijk onderzoek kan een arts vaak al vaststellen wat er aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een röntgenfoto of een MRI.

Hoe ontstaat lage rugpijn?

Bij slechts 10% van de mensen met rugpijn er een lichamelijke afwijking te vinden. Bijvoorbeeld een hernia. Of een geblokkeerd gewrichtje. Soms is er sprake van een overbelastingsbreukje in een wervel.  Ook een probleem in de buik of in de heup kan rugpijn geven.

In de meeste gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. De rugpijn wordt dan aspecifiek genoemd. Vaak is er sprake van een overbelasting van de spieren van de rug.

Veel zitten is zwaar voor je rug. Voor tillen en draaien tegelijk geldt hetzelfde. Je houding en de manier waarop je beweegt zijn dus belangrijk.

Daarnaast is bekend dat rokers en mensen die niet lekker in hun vel zitten hebben vaker last van hun rug.

Wel of niet doorgaan met sporten bij lage rugpijn?

Bij lage rugpijn geldt over het algemeen geldt dat het goed is om te blijven bewegen. Daarbij mag je eventueel een pijnstiller gebruiken. Of je ook kunt blijven sporten hangt van je sport af.

Doe je een sport waarbij je veel met je rug moet draaien? Of een sport waarbij je veel onverwachte bewegingen maakt? Train dan een periode minder of niet. Om je conditie op peil te houden kun je overwegen te fietsen, te zwemmen of een stevige wandeling te maken.

Wat kan ik zelf doen bij lage rugpijn?

 

1. Trainingsaanpassingen

Doe je een sport waarbij je veel met je rug moet draaien? Of een sport waarbij je veel onverwachte bewegingen maakt? Train dan een periode minder of niet. Om je conditie op peil te houden kun je overwegen te fietsen, te zwemmen of regelmatig een stevige wandeling te maken.

Zelfbehandeling

  • Probeer in beweging te blijven. Bijvoorbeeld door elke dag een half uur te gaan wandelen.
  • Eventueel gebruik je een pijnstiller. Ibuprofen heeft daarbij de voorkeur. Soms geeft deze pijnstiller bijwerkingen. Je huisarts kan je daarover informeren.
  • Moet je veel tillen en draaien? Zorg dan dat je een goede tiltechniek aanleert.
  • Zit je veel? Zorg dan voor een goede inrichting van je werkplek. En maak tussendoor regelmatig een ommetje.
  • Soms ontstaan rugklachten door een verkeerde sporttechniek. Weet je niet zeker of die goed is? Overleg dan met je trainer.

Behandelbeleid bij lage rugpijn

In de meeste gevallen gaat lage rugpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven, je spieren te trainen en je houding en sport- of tiltechniek te corrigeren, herstellen je klachten meestal binnen enkele weken. Wanneer je na 8 weken nog steeds last van je rug hebt, dien je contact te zoeken met een arts.

Eventueel kun je ook de hulp van een (sport)fysiotherapeut inroepen. Door het geven van oefeningen. Maar ook door bijvoorbeeld het doen van manipulaties of het gebruik van dry-needling.

2. Oefeningen

Vaak helpt het om je rugspieren te rekken. Datzelfde geldt voor het trainen van je core-stability.

Word je begeleid door een fysiotherapeut? Dan zal die het oefenprogramma aanpassen op jouw specifieke situatie.

3. Criteria hervatting

Wanneer de pijn verdwenen is en je weer op een normale manier kan bewegen, is er geen bezwaar tegen het hervatten van je sport. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd neemt om je kracht en conditie weer op te bouwen. Zo voorkom je dat je opnieuw geblesseerd raakt.

Voorkomen van lage rugpijn

Vaak worden rugklachten veroorzaakt door een verkeerde houding. Let er op dat je goed zit en niet onderuit zakt. Ook een goede sport- en tiltechniek voorkomen dat je last krijgt van je rug. Ten slotte kan een goede core-stability lage rugklachten voorkomen.

Zoek een sportzorgprofessional