Wingate-test

Meten is weten. Dat geldt zeker voor sporters. Een goede kennis van het lichaam voorkomt blessures en geeft de basis voor effectief en efficiënt trainen.

De Wingate-test is een sprinttest op een fietsergometer waarbij het sprintvermogen gedurende 30 seconden gemeten wordt. Het sprintvermogen wil zeggen; de explosieve start-kracht, het acceleratie-vermogen en de tijd dat de sprint kan worden volgehouden. De test is een veel gebruikte en betrouwbare methode om deze eigenschappen van bijvoorbeeld baanwielrenners en sprinters in te schatten. Daarnaast kan deze test gebruikt worden om te kunnen vervolgen of deze eigenschappen bij een bepaalde renner bijvoorbeeld zijn verbeterd na een specifiek trainingsprogramma.

De startkracht is de sterk explosieve kracht die noodzakelijk is om een versnelling in te zetten. Het acceleratievermogen is het vermogen om door te versnellen tot een bepaald maximum snelheid. De tijd dat een bepaald maximum snelheid volgehouden kan worden wordt in trainerstaal ook wel het weerstandsvermogen genoemd. Het betreft dan de weerstand tegen vermoeidheid of verzuring.

Startkracht en acceleratievermogen zijn op te drijven door te trainen op kracht en snelheid. Het weerstandsvermogen kan men trainen door interval- en circuittraining.

Wist u dat: de fietstest bij Holland Sport feitelijk is afgeleid van een Wingate test

Wilt u ook een Wingate-test laten uitvoeren?

Neem dan contact op met een regionale sportmedische instelling bij u in de buurt.

Guido Vroemen

Guido Vroemen, sportarts.

Guido Vroemen is sportarts en eigenaar van SMA Midden Nederland. Naast sportarts is Guido tevens Medisch Bioloog en gediplomeerd Triathlon Trainer. Vanuit het advies centrum begeleidt hij meerdere wielerploegen en individuele sporters op zowel trainingstechnisch als medisch vlak.

Geraadpleegde bronnen:

  • Friman, G., Wesslén, L., Karjalainen, J. & Rolf, C. (1995). Infectious and lymphocytic myocarditis: epidemiology and factors relevant to sports medicine. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 5(5), 269-279.
  • Friman, G., Wesslén, L. & Rønsen, O. (2010). Physical Activity in the Prevention and Treatment of Disease. (pp 134-149). Stockholm: Swedish National Institute of Public Health. 

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: