• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Wielrennen en lokale en algemene virusinfecties

In het onderstaande stukje staan de volgende drie vragen centraal:

  • 1. Kan ik verkoudheid en/of griep voorkomen?
  • 2. Waarom is bij lichaamstemperatuur boven de 38,0 graden Celsius wielrennen verboden?
  • 3. Hoe snel kan ik het sporten weer hervatten na een periode met koorts?

Hiervoor zullen we eerst behandelen waardoor verkoudheid en griep worden veroorzaakt.

Verkoudheid

De gemiddelde gezonde wielrenner is ongeveer 1 tot 2 keer per jaar verkouden. Verkoudheid is ten gevolge van een virusinfectie en gaat gepaard met de bij iedereen bekende verschijnselen van niezen en snotneuzen. Het infectieproces zelf blijft beperkt tot de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen (neus en keel). Er is dus geen koorts, geen spierpijn en na 2-3 dagen zet verbetering in.

Griep

In geval van griep is er ook sprake van een virusinfectie. Echter de infectie blijft nu niet beperkt tot de slijmvliezen. Het gehele lichaam raakt door een virus geïnfecteerd. Hierdoor is er sprake van spierpijn, slapte en ziekte-gevoel en koorts. Bij een griepinfectie zal herstel in de meeste gevallen na ongeveer 1 week gaan intreden. Omdat verkoudsheidsvirussen en griepvirussen continu veranderen zullen elk jaar nieuwe types de kop opsteken. Ook de mexicaanse griep is ten gevolge van een dergelijk nieuw type virus.

Preventie van griep en verkoudheid

Dankzij de huidige toestanden met het mexicaanse griepvirus is er weer veel meer aandacht voor preventieve maatregelen. Deze komen feitelijk neer op de normale zorgvuldige hygiënische maatregelen. Hand voor de mond bij niezen, handen wassen, voorzichtigheid bij grotere groepen mensen in kleinere benauwde en slecht geventileerde ruimtes. Daarnaast is er de mogelijkheid tot vaccinaties tegen nieuwe griepvirussen. Elk jaar wordt dit bij risicogroepen gedaan. Daarnaast zijn artsen in staat om dit risico ook individueel te kunnen inschatten.

Van belang is te beseffen dat elke preventieve maatregel het risico op een virusinfectie weliswaar vermindert, maar niet volledig wegneemt.

Behandeling van algemene virus-infecties (griep)

Rust is voldoende. Ons lichaam bezit namelijk krachtige afweermechanismes om het virus zelfstandig te overwinnen. Antibiotica zullen de genezen niet sneller kunnen laten verlopen. In een minderheid van de gevallen worden deze antibiotica toch gegeven. Niet omdat het werkzaam is tegen het virus zelf, maar is bedoeld om infecties met bacteriën te bestrijden. De kans op bacteriele infecties is bijvoorbeeld bij mensen met een chronische bronchitis of astma groter en maakt het verloop langduriger en soms ook ernstiger.

Koorts

Er is sprake van koorts bij een lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius. Er zijn vele manieren om deze lichaamstemperatuur te meten. De meest betrouwbaar is de methode met een thermometer in je kontgat. Als regel geldt dat je nooit mag wielrennen of sporten bij koorts. De reden achter deze strenge regel is tweeledig. In de eerste plaats is het goed mogelijk dat de hartspier betrokken is in bij het ziekte proces, myocarditis genaamd. Belasting van deze geïnfecteerde hartspier door te gaan fietsen kan ernstige schade aan de hartspier of zelfs dodelijke ritmestoornissen opleveren. Daarnaast is het – ook als er geen sprake is van een myocarditis – zinloos omdat je beduidend minder presteert, je niet goed trainbaar bent en je ziekte langer zal gaan duren.

Hervatten van het fietsen

Bij verkoudheden kan doortrainen of zelfs wedstrijden rijden niet zoveel kwaad (mits geen koorts dus!!). Na een koortsperiode mag je de training hervatten zodra je helemaal koortsvrij bent. Natuurlijk ben je er tijdens je ziekte niet bepaald beter op geworden. De achterstand die je hebt opgelopen is echter relatief snel ingelopen als je het geduld kunt opbrengen om de trainingsarbeid geleidelijk uit te breiden. Met name duur 3 en tempotrainingen zijn uiteraard meer uitputtend. Maar (zeer) lange duur 1 trainingen kunnen ook gemakkelijk teveel zijn. De eerste 1 tot 3 weken na een koortsperiode is het dan ook zaak om trainingen extra zorgvuldig te plannen en goed bij te houden hoe de trainingen zijn verlopen en dit bij te houden in je logboek. Meer over trainingen vind je www.voorkomblessures.nl.  


Hans Smid, arts

Arts Hans Smid (1960) werkte na zijn artsexamen onder meer als arts-assistent orthopedie in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Sint-Claraziekenhuis in Rotterdam. Ook werkte hij als arts-assistent cardiologie in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. In 2000 rondde hij zijn opleiding tot sportarts af. Hans is sinds 1996 begeleidend arts geweest van de nationale schaatsteams. Als sportarts van de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) en de Spaarselect Ploeg was hij onder andere betrokken bij de Olympische Winterspelen 1998 en 2002.

Zoek een sportzorgprofessional