• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Breek de (Paas)dag, tik een eitje

Al sinds lange tijd is het de gewoonte om met Pasen een of meerdere eieren te eten. Waar komt deze gewoonte vandaan? En hoe veel eieren mag je per week?

breek de dag tik een (paas)eitje

Het paasei

Bij Pasen horen eieren. Vanuit een heidense traditie zouden ze met Pasen worden gegeten om de lente te vieren en het ontstaan van nieuw leven. Vanuit de Christelijke traditie worden ze ook gezien als symbool van nieuw leven en worden ze gegeten om de opstanding van Jezus Christus te vieren. In 1610 sprak paus Paulus de vijfde tijdens de Paasviering al een dankgebed uit voor de eieren als symbool voor de opstanding en een nieuw leven.

Ei en vasten

Pasen is ook het feest waarin de Christelijke vastenperiode die op Aswoensdag ingaat wordt gebroken. Tijdens deze veertigdagenperiode werden vroeger geen vlees, gevogelte en luxe voedingsmiddelen gegeten. Tegenwoordig wordt deze vastenperiode niet meer zo streng gehouden en bestaat deze vaker alleen uit onthouding van snoep, alcohol, frisdrank en andere zoete en zoute versnaperingen. Ook eieren werden vroeger als een luxe gezien.

Hoe veel eieren mag je per week?

Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen. Ze zijn een bron van eiwitten (5 gram per ei), vitamine A en D, vitamine B2 en B12 en de mineralen fosfor en seleen. In de eidooier zit wel cholesterol, wat het cholesterolgehalte van het bloed iets verhoogt. Cholesterol in je bloed kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Het eten van twee tot drie eieren per week als je vlees eet past volgens het Voedingscentrum in een gevarieerde voeding. Eieren staan dan ook in de Schijf van Vijf. Eet je geen vlees, dan mag je drie tot vier eieren per week, omdat je dan geen cholesterol uit vlees binnenkrijgt.

Nederlander eet gemiddeld twee eieren per week

Wel geeft het Voedingscentrum aan dat een meer dan gemiddelde consumptie van cholesterolrijke producten niet gewenst is. Op dit moment eet de Nederlander gemiddeld twee eieren per week, volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling.

 

breek-de-dag-tik-een-paaseitje-2.png

Bio niet logisch beter

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn voor het (paas)ei. Biologische eieren en eieren van kippen die buiten lopen, kunnen als gevolg van milieuvervuiling meer dioxines en PFAS bevatten dan eieren van kippen die binnen worden gehouden. Daarom worden deze eieren daar extra op gecontroleerd, maar dat gebeurt steekproefsgewijs. Dioxine is een kankerverwekkende stof die in het vetweefsel wordt opgeslagen. PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Op het etiket van het ei staat meer vermeld over de kwaliteit en duurzaamheid van het product.

Salmonellabacterie in eieren

Daarnaast kunnen zowel biologische als niet-biologische eieren besmet zijn met de salmonellabacterie. Dat komt niet veel voor, maar voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand kan een salmonella-infectie ernstig verlopen. Daarom is het gebruik van rauwe eieren af te raden.

Ei bij het ontbijt: een goede start

Wie echte paastradities aan wil houden staat al vroeg op. Om de hongerklop gedurende de dag tegen te gaan is een eiwitrijk ontbijt een echte aanrader. Eieren passen daar prima in en gezien de laatste onderzoeksresultaten zou dat misschien wel vaker mogen dan 3 keer per week. Om verwarring over de kooktijden te voorkomen staan ze hier nog even op een rijtje:

  • 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt eitje
  • 5à 6 minuten voor een half-zachtgekookt eitje
  • 8 minuten voor een hardgekookt ei

Uiteraard moeten ze daarbij wel geheel onder water staan. Om ze gemakkelijk af te kunnen pellen kun je ze het beste even laten schrikken door ze gelijk na het koken onder de koude kraan te houden. Natuurlijk kun je een eitje ook bakken, maar dat levert wel extra vet.

Als je een echt lekker eitje wil, luister dan naar de adviezen in dit liedje

Eet smakelijk en prettige paasdagen!

Anneke Palsma, sportdiëtist

Anneke Palsma is voedingswetenschapper en sportdiëtist. In 2011 begon ze als zelfstandig ondernemer en heeft ze haar eigen onderneming: sportvoedingsadviesbureau.

Anneke schrijft artikelen voor diverse bladen en websites en ontwikkelt onderwijsmaterialen voor diverse opleidingen, verzorgt lessen en lezingen op maat over voeding bij sport en leefstijl voor sporters zelf en diverse doelgroepen. Daarnaast zit zij in de klankbordgroep “wisselwerkingen voeding, medicatie en voedingssupplementen”. En ze begeleidt individuele sporters.

Zoek een sportzorgprofessional